Гъби ще направят шоколада по-малко горчив
Гъби ще направят шоколада по-малко горчив / netinfo

Американска компания в областта на технологиите за хранителната индустрия е разработила уникален метод за ферментация чрез ползване на гъби, който намалява горчивината на какаовите зърна, съобщи Ройтерс. Това може да доведе до ограничаване на съдържанието на захар в шоколадовите лакомства. Една година след като лансира своя метод за ферментация, който цели да се намали горчивината на кафеените зърна, компанията Myco Technology Inc разширява използването му, за да обхване също какаовите зърна.

Пазарът не е голям, но методът може да се окаже с по-голям потенциал, като се имат предвид загрижените за здравето си потребители, които търсят нискокалорични храни заради нарастващото безпокойство, свързано със затлъстяването и диабета.

"Използваме гъби, които приучваме да отстранят нежеланите аспекти на хранителния продукт - заяви Алън Хан, изпълнителен директор на Myco Technology Inc, която е основана през 2013 г. в Денвър, Колорадо. - Така той придобива благотворният ефект от гъбите. Колкото до шоколада, горчивината е сериозен проблем. След като я отстраним, нуждата от захар драстично намалява." Хан увери, че технологията, изобретена от Брукс Кели от компанията, позволява нужното за производството на един шоколад количество захар да бъде намалено наполовина, от 31 грама на около 15 грама.

По думите му, компанията е в преговори с големи производители на шоколад в САЩ. Хан обаче не пожела да разкрие за кои производители става дума.

Технологията ще се конкурира с други широко използвани методи, включително с онзи, който е разработен през 19 век и променя вкуса на зърната с помощта на алкализиращ агент.

Източник: БТА