Кирил Рашков остава в ареста с три обвинения
Кирил Рашков остава в ареста с три обвинения / снимка: БГНЕС, архив
Кирил Рашков остава в ареста с три обвинения
73935
Кирил Рашков остава в ареста с три обвинения
  • Кирил Рашков остава в ареста с три обвинения

Кирил Рашков остава в ареста. Това реши Апелативният съд, потвърждавайки наложената му на първа инстанция мярка за задържане под стража. Цар Киро не се яви днес в съда при обжалването на решението на Окръжния съд от 14 юли, като за целта бе подал молба с аргумента, че вчера е изписан от болницата.

Прокуратурата представи две експертизи. Едната е химическа и е за опасното действие на двете шишета живак, открити в автомобил, пътувал от Турция към България. Има и комплексна четворна съдебно медицинска експертиза, според която Рашков може да лежи в ареста. Представени бяха и протоколи за разпит на двама свидетели - Михаил Дерменджиев и Стефан Ботев.

Три са обвиненията срещу Кирил Рашков. Най-тежкото от тях е за контрабанда на опасния живак, а предвиденото наказание е до 15 години лишаване от свобода, каза прокурорът Андрей Атанасов. Второто обвинение е за държане на живак, а третото е за притежание на археологически ценности, тъй като в дома му са открити 25 антични монети.

Според апелативния прокурор версиите за живака са много, но по-обективно издържана е версията за използването на опасното вещество за производство на злато по стар и неефективен начин.

Според свидетелски показания, Рашков се интересувал от производство на синтетични наркотици и снабдяване с взривни вещества.

Живакът е бил в автомобила на сина на Рашков и е бил в течно състояние, каза преди днешното заседание адвокатът на Цар Киро, Росица Драгинова. Тя изтъкна, че има разкрити мобилни пунктове за предаване на живак като представи информация от екоинспекцията.

Други новини от Пловдив