С европари поощряват варненци да карат колело
С европари поощряват варненци да карат колело / DarikNews.bg, архив

На 18 места в Морската градина ще бъдат поставени знаци с така нареченото LED осветление. Те ще бъдат насочващи или определящи дадени зони за движение на пешеходци и велосипедисти. Това ще стане в рамките на проекта „MOBISEC – мобилни инициативи за устойчиви европейски общности“, по който Варна работи съвместно с Мурсия (Испания) и Олдъм (Англия). Стойността му е общо 1,2 млн. евро. 50% е европейското финансиране, а останалото се осигурява от общините. Основната идея на проекта е насърчаване на екотранспорта и осигуряване на подходяща инфраструктура и безопасност.

Варна вече е изпълнила първия компонент. Изградени са седем повдигнати пешеходни пътеки на възлови места в районите „Одесос“, „Приморски“ и „Аспарухово“, пешеходна алея в „Младост“, пешеходно трасе и тротоар в район „Владислав Варненчик“. Обезопасен е тротоар до СОУПЧЕ „Ал. Пушкин“, ремонтирана е пешеходна пасарелка в „Приморски“, а два подлеза са станали годни за използване. С пари по проекта е изграден тротоар около детска градина в „Аспарухово“, ремонтирано е велосипедно трасе в района, а велосипедната алея в „Одесос“ е маркирана с колчета, ограничаващи паркирането на автомобили. На повечето места вече е монтирана и вертикалната маркировка – светещи LED знаци със слънчев панел, а пешеходните пътеки са обозначени или със светещи вградени лампи, или с насочено осветление.

Предстои опресняване на хоризонталната маркировка и обозначение на велосипедно трасе в Морската градина, както и изпълнение на мерки, улесняващи комбинираното използване на велосипед и обществено превозно средство.