Министър Греков дава на прокурор нарушенията във фонд Земеделие
Министър Греков дава на прокурор нарушенията във фонд Земеделие / снимка: БГНЕС
Министър Греков дава на прокурор нарушенията във фонд "Земеделие"
73927
Министър Греков дава на прокурор нарушенията във фонд "Земеделие"
  • Министър Греков дава на прокурор нарушенията във фонд "Земеделие"

Докладът за състоянието на Държавен фонд „Земеделие" ще бъде предаден на прокуратурата. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков след заседание на Управителния съвет на Разплащателната агенция. Над 3500 забавени документи заварил в Държавен фонд "Земеделие" новият му изпълнителен директор Атанас Добрев.

Той каза, че още в първия ден от работата си назначил комисия, която да опише намерените в кабинета документи на бившия шеф на ДФЗ Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова. Сред откритите на дивана в кабинета документи има над 2000 забавени проекта на фермери за европейска субсидия. Има съмнение, че проектите са бавени умишлено, за да се изнудват земеделските производители.

Със заповед на министъра проф. Димитър Греков е направен цялостен доклад на състоянието на фонда. Резултатът обаче отива в прокуратурата, защото над 3500 документа да задържани умишлено в кабинета на предишно ръководство на фонда. От тези документи над 2000 са проектите на фермери за евросубсидии. Те са с входящи номера, но без окончателен подпис, което създава предпоставка за изнудване на земеделските производители.

"По голяма част от тези проекти бенефициентите са свършили работата си, извършили са инвестиции, направили са разходи, а в крайна сметка не са поличили тези средства и самия договор. Голяма част от договорите са подписани на първа фаза, но не са завършени с анексите, които трябва да бъдат финализирани. Особено с общините, които са подписали договорите, но не са получили анексите и не могат да извършат съответните инфраструктурни мероприятия, за да могат да реализират самия проект. За такива нарушения говорим и запазване на тези номера в системата, която ние не открихме в ИСАК, че тези договори са подписани. А в крайна сметка това са онези договори, които са стояли на диванчето", каза Греков.

На въпрос дали това е механизъм за изнудване, земеделският министър отговори: "Може и така да се помисли, затова говорим, че е нарушение".

Новият изпълнителният директор на фонда Атанас Добрев изчисли, че за четири дни са платени 15 млн. евро по Програма за развитие на селските райони. "Успяхме да подпишем 47 договора по мярката за модернизиране на селските стопанства от ПРСР, като повечето от тях са за биостопанства. Одобрени са планираните търгове на 34 общини", каза той.

В ДФ "Земеделие" ще се направи приемна, в която на ротационен принцип ще участват всички експерти от фонда и ще дават информация на всички заинтересовани лица, подчерта новият директор на фонда. Той допълни, че до средата на август ще бъдат подписани всички „висящи" договори в Разплащателната агенция.