Депутатът Добрин Данев: Призовавам ГЕРБ на отговорно поведение за корекциите в Закона за управление на отпадъците
Депутатът Добрин Данев: Призовавам ГЕРБ на отговорно поведение за корекциите в Закона за управление на отпадъците / netinfo

Председателят на комисията по околната среда и водите в Народното събрание и депутат от Коалиция за България Добрин Данев призовава колегите си от ГЕРБ към отговорно поведение и решаване на проблема на бранша, занимаващ се с изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали. Група народни представители от Коалиция за България внесе предложение за изменение на Закона за управление на отпадъците. С него се цели удължаване на гратисния период с една година за започване на предаването на отпадъци от черни и цветни метали от физически лица без заплащане. Освен това законът предвижда общините да осигурят площадки за безвъзмездно предаване на такива вторични суровини, а няма нито една изградена такава в страната, което поставя бранша и гражданите пред парадокс. В сегашния му вид законът е приет през 2012 г.

„ГЕРБ в стремежа си да увеличава своя рейтинг, изразява доста противоречиви позиции при гласуването на важни законопроекти в Народното събрание. Лично аз съм ангажиран в областта на околната среда и един от последните примери за непоследователно поведение бе по повод поправките в Закона за управление на отпадъците,  с които трябваше да се удължи срокът,  в който физически лица да могат възмездно да предават отпадъци от черни и цветни метали”, заяви Добрин Данев.
След разговор с представите на хора от бранша лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поема ангажимент партията му да участва в разглеждането на промените в закона и проблемът да бъде решен в този парламент, за да могат фирмите да работят спокойно.

„На другия ден на заседание на комисията по околна среда представителите на ГЕРБ гласуваха „въздържал се”, а в четвъртък, когато трябваше поправките да се гласуват, не влязоха в зала”, допълни депутатът от Коалиция за България. 
Според него, ако има кворум тази сряда, може този закон да е в дневния ред на парламента. Ако сега един гражданин отиде да занесе отпадък от черни и цветни метали, няма кой да го приеме, защото законът не позволява това да става възмездно. От друга страна гражданите и безвъзмездно няма къде да предадат отпадъците, защото не са налични специалните площадки. Около 50 на сто от предаваните вторични суровини са от частни лица – тоест около 600 хил. тона годишно. „Трябва въпросът с кражбите на черни и цветни метали и предаването им за вторични суровини да бъде решен по друг начин, а не с мерки, провалящи работещ бранш в българската икономика”, каза председателят на комисията по околната среда и водите в Народното събрание. Според Добрин Данев законът е мъртвороден, затова е по-добре неговите създатели да признаят грешката си и да се намери начин да бъдат съчетани интересите на сектора и на хората.

„Интересите на държавата трябва да стоят над партийните, в публичното пространство всички декларират това, но на практика се получава обратното”, коментира Данев. „Чувствам се отговорен към представителите на бранша, тъй като очаквах, че ще мине на първо четене промяната в закона миналата седмица и в периода между първо и второ четене текстове, за които колегите от ГЕРБ имат възражения, бяхме готови да ги коригираме в приемлива форма, но не срещнахме подкрепа”, каза още депутатът. Според него през тази седмица можеше да се приемат промените в закона и на второ четене. „При поет ангажимент пред представители на този сектор, който генерира около 1,2 млн. тона годишно скрап, влизащи в българската икономика, и където работят около 15 хиляди човека, застрашени от съкращения, популизъм не трябва да има, а отговорно мислене”, заяви Добрин Данев.