ГЕРБ и кръгът Капитал имат интерес от  хаос и нестабилност, заяви Йордан Стойков
ГЕРБ и кръгът Капитал имат интерес от хаос и нестабилност, заяви Йордан Стойков / Dariknews.bg

Има желание да се остави впечатление за нестабилност в края на управлението на Орешарски, за да може да дойде някой като месия. Кандидати за "спасител на България", за пореден път, не липсват. Това коментира в Габрово депутатът от БСП Йордан Стойков.

"ГЕРБ и кръгът "Капитал" са силите, които имат интерес да бъде създаден хаос и нестабилност. Моите сведения са за това", заяви Йордан Стойков. Запитан за ролята на коалиционния партньор на социалистите той коментира: "За ДПС съм говорил и преди, няма промяна в оценката ми. ДПС има интереси, които до голяма степен са корпоративни, не само политически, и ги защитава. В тази връзка те имат отношение към проблема с КТБ. Атаката към тази банка е организирана".

Голяма част от нещата, които се случиха в държавата, всъщност са планирани, смята Стойков. Той посочи на първо място - мини кризата в банковата система, която по неговото мнение, с усилията на държавата е избегната.

ДПС, ГЕРБ и ръководството на БНБ са искали да наложат "банкова ваканция", но БСП се  е противопоставила. Според Стойков това е довело до намирането на начин да се защитят банките и техните клиенти. Той подчерта ролята на Асоциацията на търговските банки в този процес.

На второ място - мини кризата в Държавен фонд "Земеделие" и смяната на ръководството му. "Имаше риск това да доведе до загуба на около 300 млн. лв.", напомни Йордан Стойков.

На трето място той посочи кризата с НЗОК и липсата на ресурс за изплащане на услуги на болниците.

"Именно затова Коалиция за България даде съгласие за актуализация на бюджета. Очаква се и едно преизпълнение на събираемостта на здравните вноски в края на годината".

Стойков подчерта, че институциите са длъжници на хората. "С огорчение споделям, че две от партиите, които са избрани в българския парламент - ГЕРБ и АТАКА, не участват в работата на НС", каза депутатът и припомни тезата на БСП, че се блокират ключови закони, които са в полза на потребителите и на българските общини.