Гостуваща изложба на Сидония Атанасова
Гостуваща изложба на Сидония Атанасова / DarikNews.bg, архив

До 16 август в залите на Художествена галерия Стара Загора гостува плевенската Художествена галерия „Илия Бешков" с изложбата „Сидония Атанасова /1909-1994/". Колекцията, включваща 56 гравюри на дърво, обхваща всички периоди, жанрове и теми, с които се характеризира творчеството на Сидония Атанасова.

Тя е сред основателите на гилдията на плевенските художници. Работи в областта на пейзажа и фигуралната композиция. Графичното й творчество е свързано преди всичко с гравюрата на дърво и с това тя се утвърждава сред най-значимите майстори на тази графична техника. Голяма част от композициите й са посветени на съвременен Плевен. Изкуството й играе важна роля в утвърждаване на съвременната българска графика. Тематичните й пристрастия са свързани с атмосферата на възрожденските градчета, с бита и историята на народа.

Сидония Атанасова e родена през 1909г. във Враца. Шест години по-късно семейството на генерал Атанасов се установява в Плевен. През 1936г. тя завършва Художествената академия, където учи декоративни изкуства при проф. Н. Кожухаров и графика при проф. В. Захариев.

Между 1939 и 1946г. е учител по рисуване в Пазарджик, Разград, Ловеч, Плевен. Член е на Дружеството на независимите художници.