Предишни случаи на свалени пътнически самолети
Предишни случаи на свалени пътнически самолети / снимка: Guliver/Getty Images

По повод разбиването на самолета на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна, АП и Ройтерс припомнят подобни случаи на пътнически самолети, свалени от ракети:

През 1973 г. Боинг 727 на Либийските авиолинии е прехванат и обстрелван от израелските ВВС, разбира се при опит за принудително кацане. Самолетът се е бил отклонил и се озовал в израелското въздушно пространство поради навигационна грешка. Разбива се в Синайската пустиня, загиват 103 от 113-те души на борда.

През 1978 г. самолет на Корейските авиолинии, изпълняващ полет Париж за Сеул, се отклонява от планирания курс и навлиза във въздушното пространство на Съветския съюз. След като е обстрелван от самолет прехващач, самолетът е принуден да кацне през нощта върху замръзнало езеро. Двама от 97-те пътници загиват от вражески огън.

През 1983 г. самолет на Корейските авиолинии - Боинг 747, полет 007, е свален от една или повече съветски ракети въздух-въздух, след като е навлязъл случайно в съветското въздушно пространство. Убити са всичките 240 пътници и 29-членният екипаж.

През 1986 г. самолет Фокер Ф-27 на Суданските авиолинии е уцелен след излитане в Судан Южен от ракета, изстреляна от бунтовническата суданска Народна освободителна армия. Загиват всичките 65 души на борда.

През 1988 г. полет 655 на Иранските авиолинии е свален от ракета земя-въздух, изстреляна от американския военен кораб „Винсенс”. Убити са всички на борда - 274 пътници и 16 души екипаж. Американският флот казва, че самолетът - Ербъс А300 - е бил взет погрешка за изтребител на иранските ВВС.

През 1993 г. при подход за кацане самолет Туполев-154 на грузинската компания „Ер Джорджия” е ударен от ракета с топлинно насочване над отцепническата грузинска република Абхазия. Самолетът се разбива на пистата и се запалва. Загиват 108 от 132 души на борда. Полетът е бил чартърен, превозвал е грузински войници, които трябвало да участват в боеве около столицата на Абхазия Сухуми. (БТА)