Атанас Атанасов: Ще направя първия таблет за незрящи
Атанас Атанасов: Ще направя първия таблет за незрящи / netinfo

Атанас има мисия и тя е да създава продукти, които са предназначени за незрящи. Не просто продукти, а иновационни продукти, адекватни на времето, за да може хората, които не виждат да използват максимално постиженията на новите технологии. В поредното издание на проекта на Дарик и IBM се срещаме с Атанас Атанасов - страхотен млад човек, който има в главата си много иновационни идеи и е сигурен, че в най-скоро време ще успее да ги реализира.

Константин Вълков: Директно по темата - какво те накара да създадеш таблет за незрящи? Как се роди идеята?

Атанас Атанасов: Бях тук в София и трябваше да хвана автобуса си. За да стигна до автогарата трябваше да мина през метростанцията и да хвана метрото. Там се срещнах с незрящ господин. Той слезе долу само с помощта на бастунчето си. Без да пита никой, дори влезе в мотриса, която за него явно е правилната. В същия момент реших да погледна Facebook през телефона си и започнах да мисля по какъв начин незрящите приемат информацията. И така през следващите пет часа, докато се прибирам до Русе, съм мислил върху една идея, която после споделих с мои приятели и така започнахме да избистряме идеята, да добавяме нови неща и т.н.

Много интересно наистина. Ти какъв си искал да станеш като малък?

Ако трябва честно да кажа, като бях малък имах амбициите да стана президент (смее се). Откакто съм в гимназията съм състезател по информационни технологии заедно с мой съученик сме спечелили много награди, както на национално, така и на международно ниво. Правили сме игри, приложения за телефони и през цялото време идеите ми са били свързани със заниманията по информатика.

Не е ли странно, че при тази популярност на т.нар. таблети реално няма истински функциониращ таблет за незрящи хора?

Когато започнахме да разработваме нашият таблет направихме проучване по темата. Имало е идеи, понякога са били само на дизайнери, за да покажат какво могат. Други са пускали идеи за самия механизъм. Във всички случаи или финалният продукт е излизал много скъпо, или пък е бил с прекалено новаторска технология за развитие напред във времето. Може би не е могъл да бъде изчистен механизъм, който да е евтин, да работи и да е компактен, за да може устройството да е мобилно.

Ти как успяваш тогава?

Може би повечето хора ще си помислят, че някой който се е занимавал със софтуер по-лесно ще се занимава с хардуер, но няма нищо подобно. В процеса на работа осъзнах колко съм бил назад. Мислих си, че съм бил добър в своята област, но тази подобласт беше нещо наистина ново за мен. Трябваше да експериментирам. Имах познати, имах кого да питам. Има много отворени хора, които са отзивчиви, дават съвети, споделят своя опит и мнения. За момента експериментирам с различни модули и търся най-оптималното решение. Мисля, че съм намерил начин за момента и се надявам в най-кратко време да се види работещ продукт.

Какво демонстрираш в момента? Имаш ли т.нар. концептуален продукт?

Разбира се, аз дори го нося и в момента, но не е напълно функциониращ. За тази цел трябват още специалисти, ние сме само трима души. Ние искаме да създадем добър продукт - това означава операционна система, много възможност като Wi-Fi, sim-карта за свързаност и т.н. В случая не става дума дори за финансиране, а за човешки труд. За нас е достатъчно някоя фирма да каже - ОК, ще ви заделим десет души и те ще се занимават с това. И така, дори без финансиране, може да стигнем до направата на продукт. Последните седем месеца лично аз съм натрупал много опит и мога да кажа, че страшно много научих. Сигурен съм, че това ще ми е много необходимо по-нататък.

Как виждаш нещата във времето?

Моите амбиции са дългосрочни и това не се ограничава само до това устройство. Имам идеи за още няколко устройства, предназначени за незрящи, както и за аксесоари за тях. Също така и неща за дома, за да бъде възможно самият дом да стане подходящ за тях, по начин, по който в момента не е. В момента трябва да се фокусирам върху едно и то е най-доброто от всички останали.

Сигурно си се срещал с незрящи, за да обсъдите продукта. Кои неща промени след срещите с тях?

Първите грешки бяха свързани с това, че ще направим неща, понеже изглеждат лесно. Но в крайна сметка не всичко, което изглежда лесно на пръв поглед, е също така лесно да се направи. Много е трудно да намериш оптималния вариант, да събереш всяка една част и т.н. Когато се срещах с незрящи - правил съм това в Центъра за рехабилитация в София - неща от сорта на това как ще бъде по-удобно за тях, обсъждахме ги, защото най-важното е те какво ще изпитат. Фокусирахме се само върху това, което е удобно на незрящите.

Всичко това е много хубаво, в този проект на Дарик и IBM представяме точно такива хора като теб с прекрасни идеи, но възможно ли е популярната фраза "музикант къща не храни" в скоро време да се префасонира на "иноватор къща не храни"? Какъв е бизнес модела на твоя проект?

Не мисля, че в момента хората като мен трябва да се ограничават само с българския пазар. Успееш ли да направиш добър продукт, той ще успее навсякъде по света. Така е устроен света, че вече няма ограничения. Според мен иноваторите винаги ще намерят пазар за идеите си.

Какво мислиш, че ще се случи с таблетите след пет години?

Според мен големите компании ще се опитват да предлагат това, което и сега правят. Очевидната тенденция е по-големи преносими устройства, смартфони, натъпкани с много неща. Ще се открояват такива иноватори обаче, които обръщат внимание на хората с проблеми. Тези хора може и да не са много на фона на всички консуматори, но е достатъчно да им се помогне, за да стане светът малко по-малко едно по-добро място.

Това интервю е част от проекта на Дарик и IBM "5 in 5 иновации: какво следва през следващите пет години?" Проектът е базиран на технологичните сценарии на IBM, които представят развитието и иновациите в 5 основни сфери - образование, здравеопазване, търговия, сигурност и градска среда. Считаме, че тези сектори ще търпят голям технологичен подем и са неразвривно свързани с нашето устойчиво развитие като обществена и бизнес среда.

Всички интервюта, които ще прочетете тук, са с българи, защото вярваме, че нашата страна създава условия за устойчиво развитие на интелигентни технологии и иновативни идеи.

Атанас Атанасов Ще направя първия таблет за незрящи
netinfo

Натиснете тук за повече информация