Арх. Бузев: Към момента няма инвестиционни намерения към Максуда
Арх. Бузев: Към момента няма инвестиционни намерения към Максуда / Дарик Варна
Арх. Бузев: Към момента няма инвестиционни намерения към "Максуда"
73864
Арх. Бузев: Към момента няма инвестиционни намерения към "Максуда"
  • Арх. Бузев: Към момента няма инвестиционни намерения към "Максуда"

Към момента инвестиционни намерения към терена на „Максуда“ няма, тъй като има тежест върху него и ограничения в ползването заради ромските постройки. В голямата си част той е собственост на частни и юридически лица, съобщи в ефира на Дарик Варна главният архитект Виктор Бузев.

„Не знам защо собствениците са позволили там да се настанят роми.  Грешка е, че са проявявали търпимост“, изрази мнение архитектът, който поддържа връзка  с част от собствениците на терени в циганската махала.

Събарянето на незаконните постройки в „Максуда“ ще бъде за сметка на хората, които са ги обитавали. Общината ще поеме само разходите в случаите, в които те не могат да бъдат открити, коментира Бузев. Все още не може да се говори за размера на разходите, които ще бъдат направени за разчистване на гетото, поясни главният архитект.

Премахването на незаконни бараки в самата циганска махала ще започне когато приключи обследването на законността. Към момента тече прочистването на постройки, които са изградени в дерето, обясни архитектът и добави, че общината може да търси възстановяване на направените разходи впоследствие.

Обследване тече и на територията на „Максуда“, която попада в район „Одесос“, увери Бузев. Там обаче процесът е започнал по-късно в процедурно отношение. Въпрос на време е да изтекат сроковете за доброволно събаряне, обясни той.

На въпрос дали общината е длъжна да осигури подслон на хората, останали без дом, Бузев отговори, че тя има ангажимент да помогне на тези, които са пострадали от бедствието.

„За тези, които живеят в застрашени сгради и имат документи за собственост, общината се грижи с базата си за настаняване“, увери главният архитект.

Виктор Бузев изрази увереност, че всички незаконни постройки ще бъдат съборени и подчерта, че Варна е първият български град, в който е започнал подобен процес.

Целият разговор с арх. Бузев е в звуковия файл.