Отварят Прохода на Републиката в четвъртък, над 2 млн. лева е глътнал ремонтът
Отварят Прохода на Републиката в четвъртък, над 2 млн. лева е глътнал ремонтът / снимка: Пресцентър - Областна администрация

Проходът на Републиката ще бъде отворен за движение в четвъртък на обяд, съобщи директорът на Областно пътно управление инж. Георги Филипов. На среща с областния управител той заяви, че ремонтните дейности по трасето ще приключат до два дни. Двамата обходиха днес всички свлачища, по които към този момент се работи. Голяма част от подпорните съоръжения вече са готови, а останалите ще бъдат завършени до 17 юли.

Над 2 милиона лева са вложените средства за ремонта на прохода. 30 000 квадратни метра е положената мрежа за опасване на склоновете, където бяха активизирани свлачищни процеси. Според новите изисквания материала за изработката на мрежата е подсилен, а телта е двойно усукана. Укрепените свлачища са с обща дължина 320 метра. Изградени са специални преградни стени от траверси, които ще спират земната и скална маса.

Освежена е маркировката по цялото трасе на прохода, който е с дължина около 35 километра. Изкърпени са и всички дефекти по пътното платно. Банкетите са профилирани и подравнени, пропаданията са запълнени, а растителността е отстранена. Също така са почистени отводнителните канали, които бяха затлачени от поройните дъждове. Подменената мантинела по трасето е с обща дължина около 600 метра.

Към момента вече са отпушени входовете на двата моста край Килифарево, които бяха затлачени след наводнението на 19-ти юни. Допълнителното почистване на наносите и дървесината ще продължи и след отварянето на прохода, тъй като мястото е безопасно за работа с тежки машини. Над 100 кубични метра от нарязаната дървесина вече са предадени на кметствата от засегнатите райони.

Днес инж. Георги Рачев посети и Килифаревския манастир, където преди седмица беше поставен понтонен мост от военните. Старото съоръжение бе отнесено от водната стихия, която засегна и Светата обител.