Плаж на брега на Янтра и конзола над нищото правят студенти по архитектура във В. Търново
Плаж на брега на Янтра и конзола над нищото правят студенти по архитектура във В. Търново / Дарик нюз

Плаж на няколко нива на брега на Янтра, конзола над нищото, павилиони, пейки, масички и други атрактивни придобивки ще получи В. Търново след края на Европейската студентска асамблея по архитектура, съобщи един от организаторите й Димитър Рахов. По- рано днес той бе представен пред журналисти от директора на Дирекция “Култура” в Община В. Търново- Нелина Църова. Събитието ще се проведе от 19 юли до 3-ти август и за него в старата столица ще се съберат около 550 студенти по архитектура.

По време на асамблеята ще се реализират 42 конструктивни и теоретични проекта, инсталации, пърформанси и други привлекателни атракции.

Те ще бъдат разположени в пространството пред паметника на Асеневци, ул. „Крайбрежна” под пансиона на БДЖ и в двора на Хуманитарната гимназия. Местата са избрани предварително, чрез анкета между самите великотърновци. Димитър Рахов, че част от брега на р. Янтра ще бъде облагодорен и превърнат в плаж на няколко нива.

На една от калканните тераси на ул. „Независимост”  ще бъде монтирана конзола като мост, поставен на пропастта, за да може туристите да имат неограничен панорамен поглед. Пред ВТУ ще бъде издигнат купол от дърво, в който ще могат да се провеждат семинари, на различни места в града ще бъдат направени павилиони, подобно на „Павилиона на щастието” в парк „Марно поле”, ще има хартиени къщички, светещи улици, много градска мебел – пейки, масички и т.н. След края на асамблеята пък във Велико Търново ще останат около 10 проекта, които трайно ще се ползат в градската среда.

„Предстои ни едно невероятно събитие, което се случва на открито и е една интервенция в градската среда, която ще придаде по-различен, модерен, весел и по-жизнен облик на нашия град, а събитието ще се впише в кандидатурата на Велико Търново да културна столица на Европа”, коментира Нелина Църова. Тя увери, че общината ще работи активно и за напред с младите архитекти, а по-голямата част от проектите им, които ще бъдат реализирани в предстоящата асамблея ще останат в областния град.

Асамблеята се провежда от 34 години насам, но идва в България за първи път. Бюджетът е около 350 000 лв., 90% от тях осигурени от спонсори, а останалата част от общината, обществени и професионални организации.