Падна блокадата на Капитан Андреево, предстоят преговори с фирмите за скрап
Падна блокадата на Капитан Андреево, предстоят преговори с фирмите за скрап / снимка: DarikNews.bg, Хасково
Фирми за скрап се събраха на протест на Капитан Андреево
73787
Фирми за скрап се събраха на протест на Капитан Андреево
  • Фирми за скрап се събраха на протест на Капитан Андреево

10-километрова опашка от леки и товарни автомобили се образува на пункта Капитан Андреево заради протеста на фирмите, изкупуващи скрап, които блокираха българо-турската граница днес. От Гранична полиция съветват последните пристигащи към пункта автомобили да се пренасочват към ГКПП - Лесово.

На мястото пристигна заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев и вечерта блокадата бе вдигната. Още утре преди обяд в Министерството ще се проведе среща между представители на протестиращите, парламентарно представените партии и ръководството на ведомството, за да се намери изход от ситуацията и евентуално да се предприеме промяна в нормативната уредба, влязла в сила от днес.

От днес официално влезе в сила забраната за предаване на отпадъци от физически лица срещу заплащане на лицензираните площадки за скрап. Търговците ще могат да изкупуват цветни метали и старо желязо само от компании, като за тях трябва да има документ за произход. Гражданите ще трябва да предават безвъзмездно своите метални отпадъци или стари електроуреди на общински площадки. Това обаче разгневи фирмите, изкупуващи скрап, и те излязоха на протест.

Налага се да уволним над 6000 души. Този закон е незаконен, тъй като никой не се е съобразил с нашите искания. Внесли сме над 300 предложения, подадени в Министерството на околната среда, които не видяха бял свят, заявиха протестиращите.

„Искаме да удължат срока за изкупуване на отпадъци с една година и нашите предложения да видят бял свят, за да може новото Народно събрание да приеме работещ закон, съобразен с всички европейски норми, а не такъв, който блокира бизнеса. С този закон държавата приватизира нашия бизнес, тъй като по този начин разрешава само на общините да работят с физически лица. Това е антиконституционно", категорични бяха протестиращите.

Протестиращите обаче заплашват, че ако до утре преди обяд не бъде намерен изход от ситуацията, ще блокират границата отново, като спиране на трафика се очаква не само на Капитан Андреево, но и на другите контролно-пропускателни пунктове в страната.

Новини от Хасково