Американец стана крал на Северен Судан, за да направи дъщеря си принцеса
Американец стана крал на Северен Судан, за да направи дъщеря си принцеса / снимка: Guliver/Getty Images

Американец Джереми Хийтън се е провъзгласил за крал на "Северен Судан" и претендира за земите между Судан и Египет, съобщи в. "Вашингтон пост".

Мъжът решил да се възкачи на трона, за да изпълни заветното желание на малката си дъщеричка да стане принцеса.

Хийтън, баща на три деца, работи в миннодобивната промишленост. Той решил да изпълни на всяка цена желанието на малкото си момиченце и започнал да търси в интернет подходящо за себе си кралско място. Такова се оказало късче от пустиня в Африка с площ от около 200 квадратни километра. Няколко месеца по-късно мъжът от Вирджиния се отправил за там и на 16 юни - за 7-ата годишнина на Емили, издигнал на каменист склон син флаг с 4 звезди и корона.

"Исках да покажа на децата си, че бих отишъл на края на света, за да изпълня техните мечти" - разказва щастливият татко.

Местните наричат тези земи Бир-Тавилем. Това е уникална terra nullius - ничия територия, за която не претендира нито една държава.

Професорът по политология и международни изследвания от университета в Ричмънд Шейла Карапико е уточнила, че за да получи Хийтън политическа власт над въпросните земи, "Северен Судан" трябва да бъде признат от съседните държави и от ООН. Самопровъзгласилият се крал възнамерява да се обърне за помощ към Африканския съюз.

След това Хийтън предвижда да установи приятелски връзки с лидерите на Судан и Египет. Да превърне кралството си в агроцентър, както искат децата му и особено малката принцеса Емили.

Източник: БТА