Валери Димитров: Не е разумно да се защитават всички вложители
Валери Димитров: Не е разумно да се защитават всички вложители / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Изумен съм от наглостта на Иван Искров, който няма грам усещане за вина. Освен това говори глупости, тъй като се оказа, че никакви чували с пари не са теглени. Той мълчеше за действията на акционерите в банката. Прокуратурата отново стана за смях, като арестува четирима души по едни обвинения, а след това ги промени".

Това коментира в „Здравей, България" по Нова телевизия журналистът Сашо Диков относно случващото се с Корпоративна търговска банка. По думите му много въпроси за останали без отговор.

Според икономиста Мария Капон големият проблем е, че ограбените вече не се интересуват кой ги е ограбил. „Видно е, че държавата не може да ни пази от нищо", каза тя.

По думите й е важно какво се прави в създалата се ситуация и да се отговори на няколко въпроса - имало ли е камери в банката. „След като някой твърди, че са изнасяни пари с чували трябва да има камери", каза тя. Капон попита и къде са сървърите на банката. „Има електронен регистър и всеки един лист за всеки един кредит се вкарва в него", допълни тя. По думите й фактите на Иван Искров куцат и той трябва да се опре на факти, а не да излиза с листче.

„Възможно е парите на хората да бъдат върнати в целия им размер, ако законът бъде променен. Но това е един прецедент, който обезсмисля Закона за гарантиране на влоговете и за банковата несъстоятелност", каза от своя страна проф. Валери Димитров, специалист по банково дело. Той уточни, че банка в несъстоятелност може да бъда купена от друга банка и новия инвеститор да си изплати влоговете.

Според експерта не е разумно да се защитават всички вложители. „Влоговете над 100 000 евро не трябва да се гарантират. Правилата са установени в закона", допълни той.

„Политиците да седнат на масата и да видят какви са загубите за икономиката, както и какво ще се случи за тези добри фирми", призова Капон. Според нея, ако трябва да има някакви промени, те трябва да са поправки в настоящето законодателство. „Политиците трябва да създават дългосрочност и хората да бъдат мотивирани и да знаят, че при криза едно законодателство ще действа", допълни още тя.

По думите на проф. Димитров няма нужда от специален закон, защото с извънреден закон не може да се решава един казус. За всяка ли банка, която фалира, ще пишем нов закон?", попита той. Според него банката е била една политически протежирана финансова пирамида.

Източник: NovaNews.bg