„Шесторката” успя да съгласува единна позиция на преговорите с Иран
„Шесторката” успя да съгласува единна позиция на преговорите с Иран / снимка: БГНЕС

„Шесторката” (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) успя да съгласува единна позиция на преговорите с Иран, заяви министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той посочи, че текущият кръг на преговорите на „шесторката” с Иран е последният шанс да се реши мирно въпросът с ядрената програма на Техеран.

Щайнмайер заяви, че за Иран остава избора да помага на международната общност или да остане в изолация. Френският му колега Лоран Фабиюс потвърди, че все още няма постигнато споразумение, предаде АФП.

Иран и „шесторката” са на кръстопът в преговорите, когато може да има движение както напред, така и назад, заяви китайският зам.-министър на външните работи Ли Баодун, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него обаче е необходимо движението да е напред и министрите трябва да оценят тази ситуация. По думите му Китай призовава всички участници в преговорите между Иран и „шесторката” да проявят гъвкавост за постигане на крайно споразумение.

Дълбоки различия разделят двете страни, а шестте сили и Иран изглеждат готови да удължат преговорите и след крайния срок 20 юли. Това ще даде повече време за договаряне на споразумение, което да ограничи обхвата на ядрени програми в замяна на пълно вдигане на свързаните с ядрения въпрос санкции, които бяха наложени на Техеран, отбелязва АП.

Иранският министър на външните работи Джавад Зариф се е срещнал с колегите си от Германия, Франция и Великобритания, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на информиран дипломатически източник.

В най-скоро време се очаква среща между него и държавния секретар на САЩ, добавя дипломатическият източник. Специалният помощник на иранския президент, неговият брат Хосейн Ферейдун, е пристигнал във Виена на преговорите между Иран и „шесторката”, предава БТА. По думите му Ферейдун участва в днешните консултации.