НЗОК има финансов ресурс да изплати дейността на лечебните заведения
НЗОК има финансов ресурс да изплати дейността на лечебните заведения / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Според нея не е необходима актуализация на бюджета на касата, защото исканите 328 млн. лева са прогнозна стойност на дефицита. Това не е дефицит, който вече е реализиран и има нужда от спешна актуализация, за да бъде набавен този ресурс и да се разплащаме на лечебните заведения, е пояснила Андреева.

Тя смята, че трябва да се прецени какъв би бил дефицитът към края на годината. „Чакаме становище от Министерството на финансите. Утре ще го обсъдим на ръководство в Министерството на здравеопазването и с Надзорния съвет на Касата и след това ще внесем отново целия пакет от документи в правителството”, е добавила Андреева.

Министърът на здравеопазването коментира и ситуацията Националния център по Наркомании. Андреева е казала, че центърът се е оказал неработеща структура във вида, в който е.

По думите й той няма да бъде закрит, а ще мине в структурата на Националния център по опазване на общественото здраве. Тя е обяснила , че се сменя само мястото, от което ще се ръководи. Според нея последните пет години държавата не е контролирала работата на този център и на програмите. Докладът от проверката ще бъде връчен и на прокуратурата, защото там има много тежки нарушения, е посочила министър Таня Андреева.