До края на деня отварят пътя към Бургас
До края на деня отварят пътя към Бургас / снимка: БГНЕС
До края на деня отварят пътя към Бургас
73776
До края на деня отварят пътя към Бургас
  • До края на деня отварят пътя към Бургас

Най-вероятната причина за инцидента с бързия влак София-Варна при гара Калояновец, край Стара Загора е високата скорост. Има данни за това, че композицията се е движела със 100 километра в час, при ограничение 40 километра в час. Това коментира пред Дарик транспортният министър Данаил Папазов, като уточни, че разследващите органи трябва да излязат с окончателно становище.

„Още вчера казах, че както са разхвърляни всички машини - локомотивът, вагоните, не може скоростта да е била 40 километра в час при дерайлирането на локомотива. Почти съм сигурен, че става въпрос за висока скорост, но нека да дадем време на компетентните органи да се произнесат".

Според транспортния министър, ако се докаже, че помощник-машинистът е управлявал влака с несъобразена скорост, той ще трябва да понесе санкции: „Ако има нарушения и неизпълнения на семафора, почти сигурно е, че ще понесе отговорност, но преди всичко трябва да се докаже предварително. Помощник-машинистът има правото да управлява влака, също и както машинистът, който е бил изключително опитен. По данни на служителите на Български държавни железници - един от най-опитните.

Пред Дарик главният ревизор по безопасността в НКЖИ Бисер Минчев заяви, че до час се очаква движението да бъде възстановено при гара Калояновец, по път 1, където ограничението на скоростта е 40 километра в час. Път 2, обаче, все още остава затворен.