Помощник-машинистът управлявал дерайлиралия влак със 100 км/ч
Помощник-машинистът управлявал дерайлиралия влак със 100 км/ч / снимка: БГНЕС

Разчетоха скоростомера на влака, дерайлирал при гара Калояновец. Оказа се, че той се е движил със 100 километра в час, при ограничение 40 километра в час, информираха от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Стана ясно още, че помощник-машинистът е управлявал композицията, а не загиналият машинист, съобщава Нова телевизия.

По рано в разговор за предаването "Събуди се" директорът на БДЖ Християн Кръстев също потвърди, че най-вероятната причина за инцидента е несъобразената скорост на влака.

Около 2 млн. лева ще са щетите след влаковия инцидент. Наблизо е имало река и е можело да стане много по-тежка трагедия, ако влакът е паднал от моста в нея. "Предвидено е всеки, който е подал жалба срещу нас, да бъде обезщетен", информира Кръстев.

За Нова телевизия транспортният министър Данаил Папазов заяви, че се надява до края на деня пътят за Бургас да бъде освободен и движението да стане нормално. „За другия път - този към Варна, това ще стане в края на понеделник", обясни Папазов.

Той отново подчерта, че засега всичко сочи, че причина за инцидента е превишена скорост.

На въпрос кой и как контролира скоростта, с която се движат влаковете, министър Папазов обясни, че всеки влак има автоматично управление на скоростта, което обаче водачът може да изключи поради различни причини.

"Доколкото разбрах от БДЖ, машинистът е бил изключително опитен и един от най-добрите. Помощник-машинистът обаче, е съвсем нов и от няколко седмици е имал право да управлява влак, разбира се под надзора на машиниста", каза още транспортният министър.

Папазов обясни още, че това е най-новият път на НКЖИ, открит само преди 60 дни, и няма никакви видими повреди по цялата контактна мрежа и жп пътя.

Влакът София-Варна излезе от релсите при гара Калояновец край Стара Загора вчера, 12 юли. При инцидента загина машинистът - 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив. Повече от 10 са ранените, двама от тях по-тежко.

Дерайлираха локомотивът и 4 пътнически вагона. Локомотивът се е завъртял и е ударил третия вагон. Засегнати са четири от общо шестте вагона на влаковата композиция.

Около 150-160 пътници бяха евакуирани в района на гара Калояновец. Сред тях и група деца от "Аспарухово", които се връщали от почивка след бедствието там. За щастие са невредими и нямат физически наранявания.

Източник: Novanews.bg