В БНБ умуват върху спецзакон поради фалита на КТБ
В БНБ умуват върху спецзакон поради фалита на КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Специален закон, който да уреди фалита на КТБ, прехвърлянето на депозитите и активите в "Креди Агрикол" и гарантирането им от държавата, както и национализирането на втората банка - върху такъв вариант умуват в БНБ, пише "Труд".

Идеи за ремонт на законодателството, които да позволят на Централната банка да извърши планираната операция до 21 юли, когато трезорът трябва да отвори врати, са били представени от БНБ в Министерството на финансите в петък, разказаха запознати с преговорите пред вестника.

Част от темите били обсъдени и с членове на комисията по бюджет и финанси в НС. До момента обаче няма съгласие между институциите, затова и участниците в разговорите се въздържат от всякакъв коментар. Очаква се опит за постигане на съгласие върху конкретни текстове да има в понеделник, когато ще бъдат и консултациите при президента Росен Плевнелиев.

Такива се пишат от МФ и БНБ, но "всичко се променя през два часа", твърдят участници. Вероятно ремонт предстои и в Закона за кредитните институции, и в този за БНБ, и в Закона за публично предлагане на ценни книжа. Финансисти обаче се притесняват, че текстове в общото законодателство по казуса ще създадат прецедент.

Без ново законодателство държавата няма как да придобие "Креди Агрикол", нито да прехвърли и гарантира депозити на граждани и фирми в КТБ над 100 000 евро. Новото законодателство трябва да бъде прието до 21 юли от парламента. Засега не е ясно и кой ще бъде вносителят му заради разнобоя между институциите. Това може да е Министерският съвет или депутати.

Междувременно прокуратурата повдигна вчера обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица и на изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев. Според документа той е разпоредил над 205 млн. лв. да бъдат изтеглени от банката и преведени на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

По случая повдигнато обвинение вече има главният касиер на банката Маргарита Петрова.

Очаква се днес съдът да реши дали да остави двамата за постоянното под стража.