„Зелените настояват КТБ да бъде оставена да фалира
„Зелените настояват КТБ да бъде оставена да фалира / Sofia Photo Agency, архив

КТБ трябва да бъде оставена да фалира, а ръководство на БНБ - да подаде оставка, настояват от партия "Зелените" в декларация, изпратена до медиите.

"Вчера с унищожителна сила стана очевидна практическата липса на банков надзор в България през последните години, се казва в декларацията. Заради това, усилията на БНБ и на политиците на статуквото са насочени да заметат следите от политическо покровителство над, меко казано, незаконната дейност на ръководството на КТБ. Стана ясно и че целта им е чрез прокарването на законова поправка "за спасяването на Вежди Рашидов", да натоварят всички български данъкоплатци с милиарди левове под формата на държавен дълг, пише в декларацията на партията.

"Искаме да подчертаем, че бомбата КТБ само избухна през последните седмици, но фитилът й беше подпален по време на предишните две редовни правителства, които финансираха КТБ с парите на държавните компании и те бяха раздавани като кредити на свързани с ръководството на банката лица.

"Зелените" настояват за решаване на сегашната криза и своевременно предотвратяване на бъдещи кризи: КТБ да бъде оставена да фалира и само гражданите с депозити до 100 хиляди евро да бъдат изцяло обезщетени; Да се осъществи проверка от одитори на всички останали "гнили ябълки" в банковия сектор за нередовно отпуснати кредити; Цялото ръководство на БНБ да подаде оставка и на тяхно място да бъдат назначени експерти след консултации с ЕЦБ; България незабавно да поиска присъединяване към Европейския банков съюз.

Зелените считаме, че в това време на силно разклатено доверие в институциите, на пиедестал трябва да бъде поставена единствено законността и приемането на закони, както се твърди в документа, в услуга на определени лица е неморално и необосновано и би довело само до задълбочаване кризата на държавността.