Близо 2000 протестираха в Тунис срещу израелската офанзива в Газа
Близо 2000 протестираха в Тунис срещу израелската офанзива в Газа / снимка: БГНЕС

Близо 2000 души протестираха в центъра на Тунис срещу израелската офанзива в Газа, при която загинаха над 100 души за четири дни, съобщи Франс прес.

"Народът иска освобождението на Палестина" и "Напред Хамас, борбата ти ни прави чест" скандираха протестиращите, повечето поддръжници на ислямистката партия "Ан Нахда". Те развяваха знамената на Тунис, Палестина и Хамас.

Някои от тях скандираха и лозунги срещу египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. Ислямистите го обвиняват за смазването на "Мюсюлманските братя" в Египет и за липса на реакция по отношение на израелските въздушни удари.

"Светът, с всички свои организации и институции, гледа това отвратително престъпление без да издаде поне един вик на ужас", заяви Набил Булифи, чиновник.

Абделатиф Меки, бивш министър на здравеопазването от "Ан Нахда", приветства палестинския ракетен обстрел на Израел.

Според него палестинците са "променили уравнението, като отговориха на агресията с удари срещу крепостите на врага". Новият конфликт е най-тежкият след операцията през ноември 2012 година. В дипломатически план международната общност започна плахи опити да спре спиралата на насилието.

Източник: БТА