Лекар: Смъртността от инсулт расте, защото хората не търсят помощ навреме
Лекар: Смъртността от инсулт расте, защото хората не търсят помощ навреме / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекар: Смъртността от инсулти расте, защото хората не търсят помощ навреме
73752
Лекар: Смъртността от инсулти расте, защото хората не търсят помощ навреме
  • Лекар: Смъртността от инсулти расте, защото хората не търсят помощ навреме

Инвалидизациите и смъртността от инсулти у нас се увеличават, защото хората не търсят медицинска помощ навреме. Условията за лечение на остри животозастрашаващи състояния, каквото например е мозъчния инсулт, в страната ни са рамо до рамо със световните. Това, което всъщност създава проблемите в България идва от организацията на здравната помощ до болницата. В тази организация обаче медиците от спешната помощ играят много малка роля. Това каза пред Дарик един от най-добрите специалисти по нервни болести д-р Росен Калпачки.

За предаването „Най-добрите лекари" д-р Калпачки посочи още, че проблемите в родното здравеопазване не се ограничават само до липса на пари, до недостиг на кадри и до здравна култура. Нужно е общественото съзнание и нагласите към здравеопазването да се променят, твърди медикът.

Само около 10 % от причините за главоболие са опасни, твърди д-р Росен Калпачки. Според медика обаче са грешни схващанията, че мозъчният инсулт може да чака да му бъде оказана помощ.

„Колкото по-бързо пациентът дойде в болница, толкова по-голям шанс има да спасим мозъка. Все още и обществото, и някои лекари, не мислят, че един възрастен човек с остри оплаквания от инсулт е за болница. Той можел да изчака, да опита самолечение, консултация с друг специалист - не, този пациент е за болница", допълва Калпачки.

Това, което увеличава инвалидизирането и смъртността от острите животозастрашаващи състояние, е, че хората не търсят помощ навреме, добавя специалистът.

„Организацията на здравната помощ до болницата е това, което ни създава проблеми. В тази организация спешната помощ играе много малка роля. Става дума да се пречупи общественото съзнание - в Англия има образователни програми за това как хората да разпознават инсулта. Нашето здравеопазване има стрелки за дялкане, но с общи усилия и с обръщане на обществените нагласи към здравеопазването нещата ще си отидат на мястото. Не става дума конкретно само за пари, специалисти, здравословен начин на живот, става дума за съзнание", каза още той.