Искров: Ежедневен контрол в банка е като да искаме катаджия на всеки километър
Искров: Ежедневен контрол в банка е като да искаме катаджия на всеки километър / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Искров: Ежедневен контрол в банка е като да искаме катаджия на всеки километър
73749
Искров: Ежедневен контрол в банка е като да искаме катаджия на всеки километър
  • Искров: Ежедневен контрол в банка е като да искаме катаджия на всеки километър

Да искаме ежедневен контрол на място в банка, е все едно да настояваме за катаджия на всеки километър, защото има катастрофи от време на време. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров, помолен да коментира въпроса защо ситуацията в Корпоративна търговска банка не е видяна по-рано от централната банка.

2,5 млрд. лева от новите кредити на Корпоративна търговска банка са отпуснати след последната ревизия, която е от март миналата година.

Това заяви управителят на БНБ Иван Искров, помолен да коментира въпроса защо ситуацията в Корпоративна търговска банка не е видяна по-рано от централната банка.

Според Искров цялостна ревизия на КТБ е правена през март миналата година и ако не се е случила тази криза, вероятно скоро е щял да дойде редът й за тазгодишната ревизия. БНБ не може да сложи човек на трезора на всяка банка, каза още Иван Искров.

„Нека оставим правосъдната система да си свърши работата. Не бягам аз от отговорност, утре може да реши софийският градски прокурор да привлече и мен под някаква отговорност - ще отида и ще отговарям. Не разбирайте това предложение като бягане от отговорност. Гордея се с това, което направи БНБ в изключително раздрусана политическа обстановка толкова много години и всеки, дърпайки на една страна каруцата", добави той.

Искров коментира, че БНБ се опитвала да бъде национална институция и винаги имала подкрепата на НС, независимо от политическите борби и боричкания:

„Успяхме да преведем огромната система през най-тежката криза от 1929-1933 г. насам. Това не е такъв случай с КТБ и вие много добре познавате действащите лица, много добре знаете кой какво е в българската социално-общественополитическа система. Не желая да го прехвърляте на моята глава", обърна се управителят на БНБ към депутатите.

Искров беше категоричен, че надзорът на място не се прави постоянно:

„Това са 30 ревизори на 30 банки, достатъчно са. Но никъде по света не се ходи всеки ден в банка от ревизорите. Това е все едно да кажете, че понеже има от време на време по пътя София - Бургас катастрофи, трябва да има катаджия на всеки километър. И вие понякога си блъскате колата - катаджията ли е виновен, че сте си блъснали колата. Същото важи за изтеглянето в брой - БНБ не е текущ контрольор на трезора на КТБ, особено в момента, когато очевидно е имало някакъв стрес. БНБ отговаря за собствения си трезор".