Реформаторите: Незабавна оставка на Орешарски и служебен кабинет до дни
Реформаторите: Незабавна оставка на Орешарски и служебен кабинет до дни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Реформаторите: Незабавна оставка на Орешарски и служебен кабинет до дни
73748
Реформаторите: Незабавна оставка на Орешарски и служебен кабинет до дни
  • Реформаторите: Незабавна оставка на Орешарски и служебен кабинет до дни

Незабавна оставка на кабинета Орешарски, назначаване на служебен кабинет до няколко дни и започване на разследване на хората и институциите, допуснали изваждането на Корпоративна търговска банка от контрола на закона. За тези мерки се обявиха от Реформаторския блок след обявеното от Българската народна банка отнемане на лиценза на КТБ.

Реформаторите настояват за спешно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност, за да бъдат обсъдени предложените мерки.

Отнемането на лиценза на КТБ доказва тезата на Реформаторския блок, че това е банка на мафията, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той посочи, че цената от управлението на банката ще бъде платена от гражданите.

„По тази причина от изключително значение е в чии ръце ще бъде властта в процеса на управляване на КТБ чрез „Креди Агрикол", което е решението на БНБ. Това е процес под контрола на държавната власт и ако държавната власт остава в ръцете на същата мафия, която причини тази криза, не можем да очакваме нищо добро", добави Кънев.

Реформаторите настояват за пълно разследване на институциите, които е трябвало да осъществяват контрол върху банката, както и за вземане на стратегическо решение България да започне процедура за членство в Европейския банков съюз.