SMS система и за велосипеди под наем предлага пловдивчанин
SMS система и за велосипеди под наем предлага пловдивчанин / netinfo
SMS система и за велосипеди под наем, предлага пловдивчанин
73744
SMS система и за велосипеди под наем, предлага пловдивчанин
  • SMS система и за велосипеди под наем, предлага пловдивчанин

Община Пловдив да почерпи от  положителния опит на Бургас и Добрич и да въведе велосипеди под наем. Това предлага Светослав Стоянов, който е родом от добруджанския град, но от години живее и работи в Пловдив.  В Добрич системата работи от една година, реализирана е по проект на общината, финансиран по ОП “Регионално развитие” и свързва веломаршрута с живота и творчеството на Йордан Йовков. Велостоянките в града са 5 и разполагат с общо 30 колелета, които могат да се взимат под наем от всеки, който пожелае. Трябва само да се изпрати SMS, за да се отключи велосипеда. Ползването на  услуга без абонамент струва 1,50 лв. за 30 мин. При абонамент, първите 30 минути са безплатни, а всеки следващи 30 мин. струват по 0,75 лв., за 24 часа – таксата е 7,50 лв.
Целта на велосистемата е да осигурява бърз, лесен и безопасен достъп от кварталите на града до центъра и зоните за отдих. Велосипедната система и изграждането на велотрасетата са интегрирани в общата транспортна схема на Добрич.  Чрез широката информационна кампания се  популяризира възможността за придвижване в града с енергоефективен и по-екологичен транспорт. Годишните разходи за обслужване на велосистемата възлизат  едва на 12 451 лв., отчитат от Община Добрич.
В град като Пловдив  това наистина е решение на проблема с бързото придвижване в големия трафик, освен това е евтино и много здравословно, коментира още Светослав Стоянов, който е един от първите подкрепили кампанията “Вземи си колелото”.

Светослва Стоянов смята, че велоалеите в Пловдив  в момента са крайно недостатъчни. Той разказа, че със съпругата и синовете си карат колелета предимно в района на Младежкия хълм, където има изградена велоалея. В това отношение общината е длъжник на велосипедистите, допълни Стоянов и припомни опита на градовете в Западна Европа, където още при проектирането на пътищата се предвиждат велосипедни алеи. Според него, за да карат хората спокойно из града, трябва да се осигури и охрана на велостойките, тъй като колелетата са сред най-предпочитана плячка на крадците. (Чуйте думите му в прикачения файл)
Oсвен ръст на велосипедите под наем, това лято в Бургас  се очаква  да бъдат използвани и повече велорикши или както са по-известни - "велосипеди тандем". Те ще са предназначени за семейства или компании, които искат да обиколят морската градина заедно.
Друга идея, която се обсъжда да стартира през тази година е и закупуването на мотопеди под наем. Те обаче струват скъпо и най-вероятно като начало ще бъдат малка бройка,  обясни пред Дарик заместник-кметът по финанси в община Бургас - Красимир Стойчев.
120 са колелетата, които се предлагат под наем в морския град. Новите велосипеди тандем ще бъдат 12 и ще се ползват единствено за велоалеите на територията на морската градина.

Description: https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif