Двама арестувани в КТБ, търсят Цветан Василев
Двама арестувани в КТБ, търсят Цветан Василев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Двама арестувани в КТБ, издирват Цветан Василев
73743
Двама арестувани в КТБ, издирват Цветан Василев
  • Двама арестувани в КТБ, издирват Цветан Василев

Председателят на УС на КТБ Орлин Русев и главният касиер Маргарита Петрова са задържани в разследване за присвояване на пари в особено големи размери.

Това съобщиха от Държавното обвинение във връзка със сигнала на Българската народна банка за източването на повече от 205 млн. лв. от КТБ.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил да се изготви искане по реда на международната правна помощ за разпит на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, който преди повече от месец напусна страната.

След постъпването на сигнала на управителя на БНБ Иван Искров от прокуратурата са започнали незабавно проверка на данните в него. Ден по-рано БНБ е уведомена за извършено на 19 юни неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми.

Това се случва само 24 часа преди извънредно назначените квестори да влязат в банката, за да оценят състоянието й.

Установено е, че са източени следните суми: 93 139 500 евро, 23 657 575 лева, 45 000 щатски долара. Общата левова стойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223.

В хода на разследването са извършени два ареста, единият от които в днешния ден. В Созопол е бил задържан Орлин Русев - председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил изредените суми да бъдат изнесени от трезора на банката.

Вчера пък като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери е привлечена Маргарита Петрова - главен касиер на КТБ АД. Тя е изваждала парите от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража".

Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, посочват от прокуратурата и допълват, че са назначени графологична и техническа експертизи.

От Държавното обвинение вече са предприели мерки и към мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, за който се смята, че преди повече от месец е напуснал страната и се намира във Виена. Въпреки че Василев е обект на интерес от страна прокуратурата и по друго разследване, до момента той не е бил на разпит. От обвинението обаче заявяват, че в момента се подготвят документи за призоваването на Василев по реда на международната правна помощ.