Чобанов: Ще бъдат защитени всички спестявания на хората
Чобанов: Ще бъдат защитени всички спестявания на хората / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Чобанов: Ще бъдат защитени всички спестявания на хората
73742
Чобанов: Ще бъдат защитени всички спестявания на хората
  • Чобанов: Ще бъдат защитени всички спестявания на хората

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че ще бъдат защитени всички спестявания на хората в КТБ.

По думите му в момента в БНБ се пише закон, който да бъде приет още следващата седмица.

„Хората няма да загубят и стотинка от своите спестявания, ако парламентът одобри предложеното решение. Т.е. за всички техни притеснения, че във времето, в което е затворена банката, може да се случи нещо с техните пари - не може. Виждате, че тези пари ще бъдат съхранени, защитени и всеки български гражданин, трябва да бъде спокоен, че съществуват механизми и те ще бъдат използвани, за да бъдат защитени парите му и да могат тези спестявания да се използват после в нормални иконом обороти", добави министърът..

Той обясни, че новият закон се пише в момента в БНБ:

„Разбира се, Министерството на финансите участва също в създаването на този закон, днес на самото заседание на комисията ще бъда вероятно представен от управителя на БНБ. Много бързо трябва да бъде приет - още следващата седмица, за да може да отворим бързо банката".

„Колкото до парите - от една страна, ще се използва годната част от портфейла на КТБ - т.е. извън тези 3,5 млрд., които са под въпрос. Останалите източници са два - Фондът за гарантиране влоговете в банките - той има задължението в ситуация на банка в несъстоятелност - каквато ще бъде КТБ, да изплати гарантираната част от депозитите. В случая няма да се наложи ефективно да ги изплаща и това е хубавото - това означава, че този фонд ще продължи да съществува и просто ще осигури част от ликвидността, която е необходима в ситуация на теглене на депозити, да бъдат посрещнати нуждите на тези, които ги изтеглят. Останалото, разбира се, идва от държавата", допълни Чобанов.