Медици излязоха на предупредителен протест
Медици излязоха на предупредителен протест / снимка: sxc.hu
Медици излязоха на предупредителен протест
73733
Медици излязоха на предупредителен протест
  • Медици излязоха на предупредителен протест

Днес по обед лекари от университетски и общински болници в страната проведоха символични протестни действия с искане за повече пари за здраве. В недоволството си, което продължи 30 минути, медиците призоваха възможно най-бързо бюджетът на Здравната каса да бъде актуализиран.

От столичната Александровска болница бяха категорични, че недоволството сред белите престилки ще спре, когато държавата върне в здравеопазването 1,4 млрд. лв., одържавени по време на управлението на ГЕРБ.

Медиците също така се оплакаха от проверките, които Здравната каса назначава периодично на лечебните заведения, в които работят. Някои от недоволните изразиха убеждения, че финансовата институция не трябва да продължава да съществува. Междувременно финансовият министър Петър Чобанов обяви, че бюджетът на Здравната каса ще бъде актуализиран, тъй като за целта има политическа воля, и това ще се случи преди Парламентът да излезе в отпуск.

Без да прекъсват дейността на Александровската болница, стотина нейни служители се събраха пред една от сградите на лечебното заведение, за да изразят недоволството си от липсата на пари. От април досега недоизплатеното на болницата от страна на Здравната каса възлиза на 1,6 млн. лв., посочи директорът на заведението д-р Костадин Ангелов.

„Ние в момента имаме някакви измислени правила за дейност - лимитна и надлимитна. Ние не знаем коя ще бъде платена и кога. Цялата политика на НЗОК е абсолютен административен произвол и геноцид над българските пациенти", добави той.

Дали ограниченията са за университетските и общинските болници, за да може частните да си правят каквото си искат, попита риторично проф. Виолета Димитрова, председател на Съвета на директорите на Александровската болница:

„Нямаме какво повече да дадем. Не сме си получили надлимитните пари още от април месец. Едва ще скалъпим за заплатите този месец, а след това? Къде са парите на пациентите - тези 1,5 млрд. лв. защо не се върнат? Те са дадени за здравето на хората, да се върнат обратно и тогава няма да има стачки".

Междувременно здравният министър д-р Таня Андреева посочи, че подкрепя актуализация на бюджета на Здравната каса, а финансовият министър Петър Чобанов добави, че такава ще бъде гласувана.

„Само напомням, че миналата година беше много по-страшно, защото септември месец вече нямаше никакъв финансов ресурс в Касата. Никой не бави топката", каза Андреева.
„В момента се подготвят няколко варианта на действие по отношение на Здравната каса и ще бъде внесено предложение в парламента. В рамките на съществуващия бюджет ще бъдат пренасочените средства към здравеопазването", добави Чобанов.

Лекарите обаче дадоха срок предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса да бъде внесено в Парламента до другия вторник.