Медицинските екипи в болниците излизат на предупредителен протест
Медицинските екипи в болниците излизат на предупредителен протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Медицинските екипи в болниците излизат на предупредителен протест
73719
Медицинските екипи в болниците излизат на предупредителен протест
  • Медицинските екипи в болниците излизат на предупредителен протест

Лекари от университетски и общински болници в страната ще излязат в петък - 11 юли,  по обяд пред лечебните заведения за 30 минути, за да поискат възможно по-бърза актуализация на парите за здраве. Медиците символично ще изразят недоволството си от орязване на парите за болниците, в които работят.

Пред Дарик изпълнителният директор на столичната болница „Св. Анна” съобщи, че служителите в лечебното заведение дават срок до средата на месеца предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса да се внесе в Народното събрание. В противен случай още на 16 юли лекарите щели да подадат заявления за освобождаване от работа.

Намерението да подадат оставки, ако до 15 юли не се внесе предложение за актуализация на парите за здраве, лекарите от столичната болница „Св. Анна” са заявили в декларация до своя директор д-р Димитър Димитров.

„Заявяват, че на 11 юли в 12.00 ч. излизат на предупредителен протест на територията на УМБАЛ „Св. Анна”. Ако до вторник - 15.07.2014 г., предложението за актуализация на бюджета на НЗОК не се внесе в Народното събрание за разглеждане, на следващия ден ще подадат заявления за освобождаване от работа. Аз ги питам защо си подават оставките, как ще я бъде, а те ми отговорят как да работят като няма средства”, обясни той пред Дарик.

Освен „Св. Анна”, от университетските болници утре със сигурност ще протестира и Александровската.

По думите на д-р Димитров за месеците април, май и юни повереното му лечебно заведение е получило от Здравната каса средства в размер едва на 65% от изработеното.

„Сега приключва шестмесечието, правя анализи за една година назад, по същото време и миналата година е имало неразплатени, но, пише в нашия счетоводно-медицински доклад, до 10% е имало неразплащане. А сега „Св. Анна” е на 35% средно неразплатени за месеците април, май и юни. Те не са платени април и май още, т.нар. надлимитни. За „Св. Анна” са 1,9 млн. лева. Ние като институция за момента се оправяме, но не знаем докога и докъде”, каза още д-р Димитров.