БСП ще подкрепи решението на МС за здравната каса
БСП ще подкрепи решението на МС за здравната каса / снимка: БГНЕС, архив
БСП ще подкрепи решението на МС за здравната каса
73718
БСП ще подкрепи решението на МС за здравната каса
  • БСП ще подкрепи решението на МС за здравната каса

БСП ще подкрепи решение на Министерския съвет за това налага ли се актуализация на бюджета на Здравната каса, коментира в кулоарите на парламента зам.-председателят на здравната комисия Емил Райнов. Така и не стана ясно обаче какво решение очакват социалистите.

„Правилата са следните - Касата предлага, Министерството на здравеопазването вкарва в Министерски съвет. От там МС преценява, вкарва какво предлага в парламента и там гласуват. Да видим какво предлага Министерски съвет. Това, което сме направили като парламентарна група на „Коалиция за България”, миналия ден имахме среща с Лекарския съюз и заявихме, че ще подкрепим решението на Министерския съвет”, заяви Райнов.

„Кой казва, че в момента има дефицит. Към днешна дата, доколкото знаем, Касата е редовен платец. В тази държава всеки нещо иска, вероятно има своите основания. Но нека оставим професионалистите да си свършат своята работа. Ние очакваме Министерски съвет да разгледа въпроса и евентуално ако има проблем, да предложи решението на проблема”, изтъкна той.

„Бюджетът на Касата също беше приет с дефицит. Бих припомнил, че 2008 г. последният бюджет, който аз съм правил, все пак бях четири години председател на Надзора на Касата, следващите четири години нямаше актуализация, спомням си, че с два пъти по-малко пари през 2008 г. плащахме всичко на 100%. Позволихме си в края на годината да увеличим с 10% цените на клиничните пътеки. Да зачекнем и темата как оставихме 1,6 млрд. резерв, какво се случи. Нека пред очите на гражданите да бъдем малко по-сериозни и по-отговорни”, каза още Райнов.