ГЕРБ: Блокирани са средствата за земеделците
ГЕРБ: Блокирани са средствата за земеделците / снимка: БГНЕС, архив
ГЕРБ: Блокирани са средствата за земеделците
73715
ГЕРБ: Блокирани са средствата за земеделците
  • ГЕРБ: Блокирани са средствата за земеделците

Пореден ден на спор между опозиция и управляващи в парламента. Този път на тема земеделие.

Блокирани са всички средства на земеделските производители за подпомагане, обяви депутатът от ГЕРБ Десислава Танева. По думите й след оставките на членовете на управителния съвет на ДФ „Земеделие”, работата във фонда изцяло е блокирана.

„Вчера станахме свидетели на безпрецедентен скандал в управлението на земеделския сектор и по-точно на Фонд „Земеделие” с подаването на оставка на членовете на управителния съвет в знак на несъгласие с изпълнителния директор и неговия екип да подадат оставки след множество скандали в работата на Фонда. С действията от вчера на практика са блокирани всички средства на земеделските производители за подпомагане. На практика е блокирана изцяло работата на фонд „Земеделие” в момент, който е важен за страната по повод определяне на националните политики и вземането на решения по тях по прилагането на директни плащания. Крайният срок е 1 август, а такова решение все още няма. Обществените дебати, които следва да се проведат за това, по мнението на всички браншови организации, участващи в тях, е напълно формално”, заяви Десислава Танева от ГЕРБ.

„Това са държавни помощи, пропаднали площи, които са от миналата година, имато подготвени протоколи. Решението на Управителния съвет трябва да стартира процедура по приемането на документите. Същото се отнася и за държавната профилактична програма, но там тарифата все още не е публикувана в „Държавен вестник”, беше приета миналата седмица от Министерски съвет. Предстоят подписването на договори за изпълнението й, за които са отделени 10 милиона. Искам да подчертая, че средствата са точно толкова, колкото и миналата година. Протестът, който беше организиран вчера от частно практикуващите ветеринарни лекари аз не го разбирам, по простата причина, че броят на животните не е увеличен, а средствата, които се предоставят и които са в план сметката на Фонд „Земеделие”, са същите”, обясни Светла Бъчварова от БСП.