Синоптиците съветват да слушаме внимателно прогнозата за времето
Синоптиците съветват да слушаме внимателно прогнозата за времето / снимка: DarikNews.bg
Синоптиците съветват да слушаме внимателно прогнозата за времето
73695
Синоптиците съветват да слушаме внимателно прогнозата за времето
  • Синоптиците съветват да слушаме внимателно прогнозата за времето

Градушката, която падна в следобедните часове вчера над София можеше да бъде прогнозирана, липсва обаче координация между отговорните институции. Това съобщи за Дарик синоптикът Петър Янков. По думите му мощността на облака е била много силна и не е можело да се действа, но населението трябваше да бъде предупредено. Янков призовава гражданите да следят прогнозата за времето през целия ден, тъй като по това време на година подобни метеорологични явления не са изключени.

„Много са ни патилата, много са ни проблемите и на обикновения българин не му се слуша за времето, като че ли, тя минава покрай него", коментира синоптикът.

„Между 15 и 16 ч. е едно такова мъртво време, облакът се развива за 15-20 минути. Съответните звена и всички, които наблюдават тези облаци, го виждат това нещо в рамките на 15-20 мин. до половин час, преди да стане. Ние го виждахме и на сателитните снимки, но нещо става между специалните звена, във взаимодействието в тези звена - Националният институт, после съобщаването на тази информация от Националния институт към кметства, към Гражданска защита. Там някъде се къса нишката", допълни Янков.

Той посъветва гражданите активно да слушат прогнозата за времето. „Покрай работата да слушат с едното ухо, особено за деня краткосрочните и да имат една култура за опазване на своето физическо състояние", каза още той.

В резултат на силната буря, вчера в столицата един човек загина, затиснат от дърво в Борисовата градина. Стотици автомобили, жилища и обществени сгради са със счупени прозорци от големите ледени късове. Десетки потърсиха и медицинска помощ. Освен София, от мощната градушка пострада и Монтана.

Вижте подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg.