Румяна Тодорова призова за спешни законодателни реформи в здравеопазването
Румяна Тодорова призова за спешни законодателни реформи в здравеопазването / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Следващото правителство трябва да направи спешни законодателни реформи в здравеопазването, особено по отношение на болниците и на лекарствата -
това заяви шефът на здравната каса д-р Румяна Тодорова, преди срещата в Народното събрание във връзка с актуализацията на бюджета на касата.

Тя отрече да знае за предложение от страна на член на правителството за фалит на здравната каса. Тодорова посочи, че здравната каса се управлява добре.

„Касата стриктно спазва законодателството и от тази гледна точка съм изключително спокойна. Не съм нарушила нито един закон. А това дали законите са добре направени е друга тема. Аз имам сериозни забележки. Ние сме го показали във всички писма, изпратени до Министерство на здравеопазването, защото вие знаете, че Касата няма законодателна инициатива, но сме били достатъчно ясни да кажем къде са пробойните и какво трябва да се направи", обясни Тодорова.

„Да, ето сега ще се актуализира бюджетът, но всички трябва да знаят, че това не може да продължава повече така. Реформата трябва да е на входа на системата, а не на изхода, когато се притиска Касата, защо не плащат. Защото свършиха парите", допълни тя.