Райчинов: Имам уверение от партиите, че ще гласуват за актуализация бюджета на НЗОК
Райчинов: Имам уверение от партиите, че ще гласуват за актуализация бюджета на НЗОК / снимка: БГНЕС, архив
Райчинов: Имам уверение от партиите, че ще гласуват за актуализация бюджета на НЗОК
73681
Райчинов: Имам уверение от партиите, че ще гласуват за актуализация бюджета на НЗОК
  • Райчинов: Имам уверение от партиите, че ще гласуват за актуализация бюджета на НЗОК

Парламентарната група на БСП възможно най-бързо ще предложи на правителството да изготви проект за актуализация на бюджета на Здравната каса. От ГЕРБ и ДПС пък ще подкрепят идеята парите за здраве да бъдат актуализирани, което ще реши проблема с недостига на средства във финансовата институция за тази година. Това стана ясно след среща между депутати и представители на Здравното министерство, Здравната каса и Лекарския съюз, която се проведе в Парламента този следобед. Все още не е ясно точно колко ще са парите, които ще бъдат добавени към бюджета за здравеопазване. От лекарското съсловие обаче са категорични, че няма да се съгласят на актуализация със сума, по-малка от 250 млн. лв.

Пациентите могат да бъдат спокойни, защото няма да останат без лечение. В това бяха категорични и лекарите и депутатите след срещата, която от Лекарския съюз и касата проведоха с парламентарната група на БСП. Исканията на лекари и Здравна каса ще бъдат удовлетворени, посочи заместник-председателят на парламента Мая Манолова:

„НЗОК, нейният надзор и Лекарският съюз ни убедиха, че актуализация на бюджета на Касата е изключително необходима и заради българските лекари, и заради българските пациенти, така че нашата парламентарна група ще предложи на правителството да изготви проект за актуализация на бюджета на Касата, така че исканията на българските лекари и на Касата да бъдат удовлетворени", заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

По думите й е излишно да се създава напрежение в системата, при положение че има пълно разбиране на парламентарната група на „Коалиция за България".

И БСП, и ДПС, и ГЕРБ са уверили, че ще гласуват за актуализация, съобщи председателят на Лекарското съсловие д-р Цветан Райчинов и призова пациентите в България да се успокоят.

„Към момента и след днешната среща имаме уверението и на трите парламентарни групи - ДПС, БСП и ГЕРБ, че ще присъстват в залата и ще гласуват „за" актуализация на бюджета на НЗОК. Очакваме наистина от правителството да свърши своята работа и в най-късия възможен срок да внесе в парламента предложението за актуализация бюджета на Касата. Мисля, че това вече е 99% решен проблем, за да се успокоят и пациентите, че ще имат достъп до лечение и то ще бъде гарантирано", допълни Райчинов.

Въпреки че сумата, която ще се прибави към парите на Здравната каса все още не е ясна, Райчинов добави, че лекарите няма да се съгласят тя да е по-малка от 250 млн. лева. Касата поиска 330 млн., но тази сутрин изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов съобщи, че до 80 млн. лв. могат да бъдат набавени от здравни вноски, събрани в повече от очакваното.

„Очакванията са близо 55-70 млн. да е преизпълнението към края на годината. Мисля, че това, което е реалистично, като казвам горна граница, мисля, че до 80 млн. повече от заложеното в държавния бюджет може да се събере", заяви Атанасов.

Директорът на касата д-р Румяна Тодорова припомни, че по няколко причини гласуваният бюджет на поверената й институция за тази година не е бил достатъчен.

„Всички политически партии и тяхното отношение показва, че наистина здравеопазването е нещо много важно и то оттук нататък трябва да бъде обединяващото звено", допълни тя.

Тодорова подчерта още, че следващото правителство трябва да направи спешни законодателни реформи в здравеопазването, особено по отношение на болниците и на лекарствата. „Сега ще се актуализира бюджетът, но тези проблеми не може да продължават повече така," добави още директорът на Здравната каса.