Сметната палата с отчет за предизборните кампании на участниците в евроизборите
Сметната палата с отчет за предизборните кампании на участниците в евроизборите / Sofia Photo Agency, архив

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент от България на 15 политически партии, 6 коалиции от партии и 3 инициативни комитета, съобщиха от палатата.

Три политически партии (ПП "Зелените", ПП "Християндемократическа партия на България" и ПП "Съюз на комунистите в България") са представили отчетите си след
законовия срок - 30 дни след изборния ден.

Отчетите на участниците в изборите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс, който е достъпен през интернет-страницата на Сметната палата - линк "2014", след това - "Избори за членове на Европейски парламент", "Регистрирани участници", "Регистрирани участници в ЦИК".

В Сметната палата са получени и пояснения на коалицията от партии "България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение "Гергьовден", с молба да бъдат публикувани към отчета им.

Публикувана е и информация от доставчици на медийни услуги, социологически и рекламни агенции, и агенции за осъществяване на връзки с обществеността за предоставените от тях услуги на участниците в изборите. Информацията е в раздела "Контрол-избори" от главното меню, подраздел "Отчитане на предизборната кампания", "Доставчици на услуги".

Сметната палата предстои да извърши одит за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания, когато те са над 1000 лева.