Промениха две от присъдите на внуците на Рашков
Промениха две от присъдите на внуците на Рашков / снимки: Иванка Петкова, dariknews.bg
Промениха две от присъдите на внуците на Рашков
73660
Промениха две от присъдите на внуците на Рашков
Промениха две от присъдите на внуците на Рашков
  • Промениха две от присъдите на внуците на Рашков
  • Промениха две от присъдите на внуците на Рашков

Пловдивският апелативен съд измени две от присъдите на внуците на цар Киро - Кирил Рашков и Костадинка Рашкова, за неплатени данъци.

Съдът отмени административното наказание глоба на Кирил Рашков в размер на 5000 лв., като вместо това го осъди на една година и 4 месеца лишаване от свобода и глоба от 800 лв. Това наказание се обединява с по-стара присъда на Асеновградския районен съд за закана за убийство, заради която Кирил Рашков вече е излежал 2 години в затвора. Така присъдата му става 2 години лишаване от свобода и 800 лв. глоба. На практика обаче внукът на цар Киро няма да лежи нито ден зад решетките. Той ще се води осъждан за данъчни престъпления, защото на практика това е рецидив, след като вече е бил осъден за закана за убийство.

Пловдивският апелативен съд измени присъдата на Костадинка Рашкова от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода условно за невнесени данъци в размер на над 13 000 лв. Съдът намали наказанието на 2 години лишаване от свобода и потвърди условната присъда с 3-годишен изпитателен срок.

Присъдите на Кирил Рашков и Костадинка Рашкова подлежат на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Присъдите на Ангел Рашков и съпругата му Гергина - по 5000 лв. глоба за всеки, не подлежат на обжалване, постанови Апелативният съд.

Промениха две от присъдите на внуците на Рашков
netinfo

И четиримата подсъдими бяха признати за виновни в това, че от 15 април 2003 до 30 април 2011 година, при условията на продължавано престъпление, като физически лица са избегнали плащането на данъци в особено големи размери за периода 2002 – 2010 година. Синът на цар Киро - Ангел Рашков, е укрил най-много средства - близо 70 000 лева, които заедно с лихвите са станали над 111 000 лв. Съпругата му Гергина е укрила 32 000 лева, които заедно с лихвите надхвърлят 62 000 лв. Синът им Кирил дължи 51 500 лева, а дъщеря им Костадинка - 13 000 лева. Парите са спестени от фирмата "Евро стандарт” ЕООД, която стопанисва спиртоварната в Катуница. С изключение на Костадинка, всички останали са внесли дължимите суми в бюджета.

Ще разговарям с моите клиенти дали ще обжалваме присъдата. Все пак съдът намали присъдата на Костадинка, затова смятам, че тя няма да обжалва, коментира след заседанието адвокатката на Рашкови Росица Драгинова.