Трима млади израелци признаха за убийството на палестинското момче
Трима млади израелци признаха за убийството на палестинското момче / БГНЕС

Трима млади израелци, арестувани вчера, се признаха днес за виновни в отмъстителното убийство на палестински тийнейджър, който бе отвлечен и изгорен жив миналата седмица, предаде Асошиейтед прес. Те разиграли обстоятелствата на престъплението в следствен експеримент пред полицейските власти.

Признанията идват в момент на рязко изостряне на напрежението по границата между Израел и Ивицата Газа, след като израелските ВВС нанесоха въздушни удари по Газа в отговор на несекващ ракетен обстрел оттам. Съобщава се за 8 загинали палестинци. Обстановката в целия район е взривоопасна след отвличането и убийството в края на миналия месец на трима еврейски младежи на Западния бряг. Часове след погребението на тримата миналата седмица 16-годишният Мохамед Абу Хдейр беше отвлечен край дома му в Източен Ерусалим, а малко по-късно обгорелите му останки бяха намерени в лесопарк в града. Неговото убийство отприщи вълна от протести в арабските квартали на Ерусалим и в Северен Израел.

Имената на тримата заподозрени не се съобщават, те остават в ареста, съобщи служител от следствието, като пожела да не бъде назоваван, защото то продължава. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заклейми убийството на Абу Хдейр и се опита да успокои страстите. От неговата канцелария съобщиха днес, че той лично е позвънил на бащата на убитото момче, за да му изкаже съболезнования.

"Ние реагирахме незабавно да заловим убийците. Ще ги изправим пред съд и върху тях ще се стовари всичката сила на закона. Ние сме срещу всяко брутално поведение. Убийството на вашия син е ужасяващо престъпление и не може да бъде одобрено от никое човешко същество", казал премиерът на бащата.

Бащата на убитото момче каза, че не е сигурен, че е говорил с Нетаняху, защото тази сутрин са му звънели отвсякъде, за да му изкажат съболезнования.

Разкритието, че група еврейски младежи, някои от тях непълнолетни, са заподозрени за зловещото убийство на Абу Хдейр и за запалването му, докато е бил още жив, предизвика национален шок в Израел и повдигна въпроси дали нажежената атмосфера в страната не е допринесла за убийството.

"Позор! Това е думата", писа коментаторът Сима Кадмон във всекидневника "Йедиот Ахронот".

Израелският президент, Нобеловият лауреат за мир Шимон Перес, и човекът, вече избран да го наследи на поста - Реувен Ривлин, излязоха с обща статия на първа страница на същия вестник. "В държавата Израел няма разлика между кръв и кръв. Изборът е в нашите ръце: да се поддадем на деструктивния светоглед, натрапен ни от расистите и екстремистите, или да се борим безусловно срещу него; да клекнем пред дивите и жестоки мюсюлмански или еврейски терористи, или да сложим край на това с всички възможни средства", писаха двамата.

АП съобщи, че се е стигнало до разрив между външния министър Авигдор Либерман и премиера Нетаняху, до голяма степен заради различията им за израелската реакция на ракетния обстрел от Ивицата Газа, която е под контрола на палестинското ислямистко движение Хамас. Нетаняху е за по-умерен отговор, а Либерман настоява за много по-твърди действия. Днес израелският кабинет е свикан на заседание, за да обсъди създалото се положение.

Източник: БТА