Папа Франциск: Неработната неделя е хубаво нещо, не само за вярващите
Папа Франциск: Неработната неделя е хубаво нещо, не само за вярващите / снимка: Guliver/Getty Images

Папа Франциск разкритикува изоставянето на традиционната християнска практика да не се работи в неделя, като заяви, че това се отразява негативно на семействата и приятелствата, предаде АП.

Папата посети областта Молизе, земеделски регион в сърцето на Южна Италия, където безработицата е хронично висока. Макар да заяви, че бедните се нуждаят от заетост, за да имат достойнство, той отбеляза, че отварянето на магазините и друг вид бизнес в неделя като начин за осигуряване на работни места не е полезно за обществото.

Франциск подчерта, че приоритетът трябва да бъде „не икономически, а човешки” и акцентът трябва да е върху семействата и приятелствата, а не върху търговските връзки. Той допълни: „Може би е време да се запитаме дали работенето в неделите е истинска свобода”, предава БТА.

По думите му прекарването на неделите със семейството и приятелите е „етичен избор” за вярващите, както и за невярващите.

При посещението си в град Кампобасо в областта папата, цитиран от АФП, разкритикува бича на безработицата и призова институциите, бизнесмените и финансистите да проявят отговорност пред това предизвикателство.