Стойнев, Манолова, Нинова и Янаки Стоилов са вероятните номинации от Габрово за лидер на БСП
Стойнев, Манолова, Нинова и Янаки Стоилов са вероятните номинации от Габрово за лидер на БСП / колаж DarikNews.bg

Членовете на Националния съвет на БСП от област Габрово изразиха удовлетворение от развитието на ситуацията в партията. Местните лидери са подкрепили предложението на Сергей Станишев да се оттегли от лидерския пост.

На 27 юли се свиква ново заседание на Конгреса на БСП, по време на което ще бъде гласуван наследник на Станишев. Членовете на Националния съвет са подкрепили кандидатурата на ДрагомирСтойнев за зам.-председател.

В Габрово има настроения в негова полза в битката за лидерския пост. Местните социалисти не скриха, че поддържат идеята настоящия министър на енергетиката да оглави столетницата. Въпреки това от габровското ръководство на партията уточниха, че номинациите ще бъдат направени в края на следващата седмица, когато ще се проведе пленум на организацията. Корнелия Нинова, Мая Манолова и Янаки Стоилов също имат достатъчно привърженици сред актива на червените в Габрово.

"Бихме се радвали, ако новият председател избере хора от региона в новото Изпълнително бюро на БСП", коментира Кристина Сидорова, председател на Общинския съвет на партията.

Тя припомни, че в настоящото бюро също има местен представител - Йордан Стойков, който е и депутат от региона.

В предстоящите избори за нов парламент би било добре листата да се води от местен човек, смятат от габровското ръководство на партията.