Кои са най-големите разгроми във футбола за последните 50 години?
Кои са най-големите разгроми във футбола за последните 50 години? / Thinkstock/Getty Images

Кои са най-големите разгроми във футбола за последните 50 години?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Във футболната история има много интересни резултати. Например през 1885 година в Шотландия Арброут бил Бон Акорд с 36:0. Дълго време това беше най-недостижимият рекорд. Но въпросът тук е за последните 50 години, а и без това споменатият рекорд вече е паднал. Като споменахме този резултат 36:0 и вероятно в главата ви веднага идва спомена за един знаменит мач. Той е на международно ниво.

Най-слабите отбори обикновено трябва да се търсят в Океания. Там нещата са наистина зле. Любимият ни тим от тази зона е Американска Самоа. На 11 април 2001 година в квалификация за световното в Корея и Япония Американска Самоа излиза срещу Австралия. И да не беше излизала, защото загуби с 31:0. При това австралийците играха с резерви, защото нямаше никакъв смисъл да се напъват. Дори в онзи регион Американска Самоа са доста слаби. Фиджи ги би с 13:0, а Западна Самоа с 8:0. Така че срещу Австралия нямаше кой знае какъв съспенс, освен колко. Това беше големият въпрос. На полувремето австралийците водеха с 16: 0, а до края на мача отговорникът за таблото съвсем се обърка с головете. В края то показваше 32:0, но след статистическия анализ се оказа, че е грешка. Официално резултатът е 31:0. На ниво национални отбори това е недостижим резултат.

На ниво клубни обаче има друг официален първенец Стад Олимпик Емирн за по кратко ще му казваме SOE. Годината е 2001, а мястото Мадагаскар. Споменатият отбор е шампион на страната. Системата за определяне на шампион в Мадагаскар включва серия от плейофи между най-силните 4 отбора и SOE трябва да изиграе няколко мача с Adema - най-сериозният конкурент за титлата. Останалите два отбора в групата трябва да решат бронза. SOE трябва задължително да победи Adema обаче не успява. Мачът завършва 2:2. Равенството на практика значи загуба на титлата, а нещата се влошават още повече от факта, че минути преди края SOE води с 2:1, но главният рефер Бенджамина Рандзафитсалама, опасяваме се, че в Мадагаскар лесни имена не измислят, отсъжда крайно спорна дузпа. Така въпреки протестите на играчите и треньорският щаб Adema изравни.

Имало обаче още един мач, който трябвало да се изиграе. Мач без значение, както го наричаме - мач на честа. Пак SOE срещу Adema. И пак за главен рефер назначили същият онзи от предишния път- Рандзафитсалама, човекът, който развалил нещата миналия път. Започнал мачът и съдията откровено пак подпрял Adema. Нещата отивали от зле на по-зле, когато треньорът на SOE Рацимандрези Рацарацака наредил на играчите си да насочат топката в собствената си мрежа. И така се започнала атака след атака. Не, правилното е да кажем автоатака след автоатака и автогол след автогол. Онези от Adema гледали и не вярвали на очите си. Мачът Adema - SOE завършил 149:0. Това е резултата, който обезсмисля всяка друга статистика. Това е световният шампион по отношение на разгромните загуби, макар и в не съвсем истински мач.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук