Очакват ни по-чести наводнения и по-горещи топлинни вълни
Очакват ни по-чести наводнения и по-горещи топлинни вълни / Thinkstock/Getty Images

Промените в климата в глобален мащаб ще се отразят сериозно на времето у нас. Географското положение на България е такова, че редките до сега природни явления като силни дъждове или продължителна суша, ще стават все по-често срещани явления.

Какъв е най-страшният сценарий за България, коментира Георги Стефанов, който е експерт по промените в климата към Световния фонд за дива природа (WWF):

На първо време трябва всички ние да проумеем, че нашата страна се намира в една географска ширина, в която има едно учестено въздействие на екстремите на времето. Все по-често ще ставаме свидетели на различни крайни характеристики - по-концентрирани валежи, по-дълги суши, по-горещи или по-студени топлинни вълни. Така че това всъщност е основен характерен проблем, свързан с изменението на климата навсякъде по света. Ако се върнем една година назад и си спомним, че имаше почти 3 месечна суша, в която много от стопанските видове бяха засегнати, също околната среда, водите. Тази година климатът е съвсем различен от миналата година. Имаме почти ежедневни валежи, ставаме повсеместни свидетели на наводнения и в България и в съседните страни. Виждаме нетипични метеорологични явления - големи градушки, много силни ветрове, бърза и рязка промяна на времето.

Какво може да се очаква оттук нататък?

Учените , които много активно работят с помощта на всички научни данни и на много мощни съвременни методологии и техники, компютри всъщност имат различни прогнози и правят различни сценарии. Ако вземем прогнозите на ООН или прогнозите на българските учени, всъщност не ни чак много добро бъдеще. Специално говоря за България. Ще ставаме свидетели, за съжаление и потърпевши, именно на тези по-чести наводнения и по-горещи вълни. Това са двата най-големи риска, които пряко касаят България. И тази година много силно ги виждаме, след топлата зима, която беше също нетипична. Прогнозите, всъщност сценариите са, че с продължаващото се покачване на температурите нещата в България ще се влошават, защото ние в тази южна географска ширина сме силно уязвими на тези промени. И реално те наистина ще ни струват повече. Това е апел към политиците и тези, които са силните на деня и вземат решения. Защото ние, ако сме по-добре подготвени, ако предварително знаем как да реагираме, когато има един силен дъжд или как да реагираме, когато има дълга продължителна суша, как да информираме хората, бизнеса, земеделските стопани, тоест когато хората са подготвени, щетите са по-малки и ние сме по-добре адаптирани. Най-лошо е когато има човешки жертви, за които всъщност става жалко, че е можело да не се случи. Последните дни в Аспарухово, а също и наводненията предходните години са аналогични. Ние не сме добре подготвени. Давам ви пример с градската среда, канализацията и строенето на пътища. Когато планираме да строим един път ние трябва много добре да включим това, че може да има по-силен валеж, по-голяма концентрация, тоест тръбите трябва да имат по-голяма проводимост.

Казахте, че България не я чака по-добро бъдеще. Това означава ли, че климатът в България оттук нататък ще бъде такъв - изключително непредвидим, ще има суши или пък наводнения?

Той вече е такъв. Ние трябва да забравим варианта, в който да не очакваме различни нетипични, нехарактерни екстреми на времето. Те са факт и се случват всеки един ден, във всеки един сезон, без значение какви са в частност и какви са техните детайли. Да, такъв ще бъде. Имаме високи изпарения, имаме бързи преходи между студени и топли вълни, които генерират енергия, която се изразява в бурни процеси, било торнадо, било количества невиждани валежи, много голяма градушка. Именно тези динамики на атмосферата, тези явления са проблема. Когато погледнем тематически чисто какъв е проблема виждаме, че имаме трикратно увеличение на тези метеорологични екстреми на времето, често свързани с жертви. Тоест те те са се случвали преди, но сега са три пъти повече.