Безработицата през месец май е намаляла
Безработицата през месец май е намаляла / Дарик Добрич, архив

Равнището на безработица в Добричка област през месец май т.г. е 11.8% и бележи спад с 1.4 пункта спрямо април, съобщиха от Бюрото по труда в Добрич. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 9 448 при 10 514 за април. В областния център регистрираните без препитание са 2847 при 3464 през април т.г. Нивото на безработица в града е 6.4% при 7.7% за предходния месец. По-ниската безработица се обяснява със сезонната заетост в туризма и селското стопанство.

Към днешна дата в ДБТ Добрич са актуални 859 работни места. От тях 24 са за хора с висше образование – 11 лекари, един  учител по физика и химия, двама рехабилитатори – в с. Крушари, един специалист в офертен отдел в сферата на строителството, четири младши възпитатели, ръководител „развитие” в кредитна фирма, четирима ревизори. За хора със средно образование – трета квалификационна степен, има свободни единадесет места – двама технически ръководители, бригадир шивалня, електротехник на автомобили, машинен техник,  двама лаборанти, технолог облекло, строителен техник, началник склад, механик в полиграфията. За лицата с работнически професии свободните позиции са 245 – основно в производството на обувки и на облекла – 112 работни места. Търсят се още стругар, шлосер, автокранист, автомонтьор, ветеринарен техник и др.

Продължава набирането на кадри в сферата на туризма. Към настоящия момент има актуални 570 позиции. В Балчик фирми от бранша търсят работници за 54 свободни позиции, в Кранево – 31, в КК Албена – 250, в КК Златни пясъци – 99, в Приморско - 23, Слънчев бряг – 113. Позициите са от целия спектър на туристическия бранш – сервитьори, готвачи, камериерки, бармани, пиколо, работник кухня. Свободните места за почасова работа са 9.