Кой вратар пръв се е сетил да сложи ръкавици?
Кой вратар пръв се е сетил да сложи ръкавици? / Thinkstock/Getty Images

Всички вратари пазят с ръкавици, но кой вратар пръв се е сетил за тях?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Кой е първият вратар с ръкавици е много спорно. Вече е твърде късно да се прецени по една много особена причина. На вратарските ръкавици в началото не се е гледало като необходимост, нито пък са водили до чувствителна разлика в представянето на един отбор. Вратари с ръкавици започват постепенно да се появяват в края на 60-те и началото на 70-те години, но тогава е имало и вратари с каскети.

Парадоксално, но първите ръкавици не са носени, за да се подобри сцеплението между ръцете на вратаря и топката, а за да не измръзват пръстите му и това да не води до болезнени контузии по време на игра. Защо чак през 60-те, 70-те години? Защото преди това футболът е бил толкова мъжки спорт, че на играчите и през ум не им е минавало да носят допълнителни дрехи, освен екипите. Те тогава дори кори не са носели на краката, та какво остава за клинчета под шортите, чорапогащници, ръкавици, шапки. Това го е нямало. Днес можете да видите и полеви играчи с шапки и ръкавици, между другото Бербатов доста време си играеше с ръкавички. И ако студът за един полеви играч е пренебрежим проблем, защото се движи и играе с крака, за един вратар става страшно.

Ето как първите ръкавици наистина предпазвали най-вече от студ. Отваряме скоба. Не ви се вярва, но ръкавиците не са задължителна част от спортния екип, а са пожелание. Ако си спомняте, португалският вратар Рикардо през 2004 година по време на дузпите с Англия си махна ръкавиците и спаси удара на Дариуш Васел. Това е позволено от правилника. Просто технологията на ръкавиците вече е толкова напреднала, че е безумие да пазиш без тях. Но тази информация ще я намерите и в Уикипедия. Но ние не сме от онези, които само ще си отворят Уикипедията и ще направят преразказ. Според по-дълбоките ни разследвания легендарният аржентински вратар Амадеу Карисо, наречен Тарзан, носи ръкавици още през 40-те години. Но това не е обикновен вратар. И не просто се пази от студа. Карисо е сред онези вратари, които разработват нови техники за ефективност. Ето как той е един от първите, които носят ръкавици, с цел по-добро сцепление, не топлозащита. Но кога точно си ги слага, коя година и дали той е първият, не е ясно.

Със сигурност първият документиран случай на ръкавици във вратарската история е от 1952 година на мача между шотландските Еърдри и Селтик. И тук не е ясно заради студ или по каква друга причина са били носени ръкавиците. Но дори това не е първия случай. Защото, според Патентното ведомство на Великобритания, господин Уилям Сайкс патентова вратарските ръкавици и ги произвежда още през 1885 година. Ето как със сигурност вратари са носели ръкавици още от зората на играта, но просто никой не си е направил труда да отбележи това и да му се впечатли. Така, както днес не знаем кой е първият играч, излязъл с чорапогащник на терена, вълнена камизолка или пробил ръкавите на фланелката си, за да му се подават палците.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук