Французойките, които отиват на джихад в Сирия
Французойките, които отиват на джихад в Сирия / БГНЕС

Всеки ден двама или трима французи напускат Франция, за да отидат на джихад в Сирия. Сред тях има жени и тийнейджърки, които напускат семейното огнище. Понякога те са доста млади, като например 14-годишното момиче, за което има съмнения, че е заминало за Сирия в началото на миналата седмица. Семейството му, което живее в Аржентьой в департамента Вал-д'Оаз, трябваше да се задоволи само с едно писмо, в което тийнейджърката казваше, че заминава за страна, в която никой няма да й пречи да изповядва религията си.

Кои са тези жени, готови да напуснат семействата си, за да отидат в Сирия и да подкрепят джихадистите?

В Сирия има между 100 и 150 френски жени и деца, редом с наброяващите около 300 френски бойци. Тази цифра се стабилизира в последните месеци с отпътуванията и смъртните случаи. Важно е да се знае, че тези жени могат да отпътуват за Сирия само като омъжени жени. Тук са възможни три сценария. Първо, има жени, които получават обещание за брак от френски джихадист, който вече е в Сирия. В повечето случаи това става по Skype или чрез социалните мрежи. Тези жени заминават сами, но се присъединяват към бъдещия си мъж на място. Веднъж пристигнали, техните бъдещи съпрузи се свързват със семейството им във Франция и искат от бащата разрешение да се оженят. Ако бащата на момичето или на жената откаже, джихадистите оспорват правото му на попечителство и го обявяват за неверник. На второ място са жените, които вече са омъжени за джихадисти и които заминават с децата си за Сирия. Накрая, са жените, които се омъжват на френска територия с цел да отидат после в Сирия.

Като цяло момичетата и жените, отиващи в Сирия, са набирани чрез социалните мрежи, по-специално Facebook или Skype. Там те обменят религиозни текстове, видеоклипове, дават си съвети, насърчават се взаимно да заминат. Жените, устроили се в Сирия, пък играят ролята на посреднички между жените, останали във Франция, и джихадистите на място. Във Facebook те постват малки обяви за брак. Французите, които са отишли на джихад в Сирия, не са в контакт със сирийките и не говорят арабски. Ето защо те си докарват жени от Франция, за да сформират френска общност в Сирия.

Миналата седмица започна разследване за изчезването на 14-годишното момиче от Аржентьой, заподозряно, че е занимало за Сирия. Но подобни широко тиражирани в медиите случаи са малко, общо 15. В тези случаи, общо взето, става дума за добри и безпроблемни ученички. В техният антураж никой не е набожен, а семействата им изобщо не си дават сметка за техните джихадистки намерения. Влиянието на джихадистките проповеди във Facebook обаче е много голямо върху тях. Текстовете на великите джихадисти действително ги омагьосват, както и клиповете, в които на тези момичета се обяснява защо трябва да заминат за Сирия. Веднъж стигнали там, те мислят, че биха могли да се възползват от ласките на мъчениците. Те вярват, че техните мъже бих могли да ги вкарат в рая, ако загинат в бой.

Още щом пристигнат в Сирия, французойките изкарват триседмичен тренировъчен курс. По време на него те се учат да боравят с оръжия, от типа на автоматите Калашников, пистолети, пушки и др. Но тези познания не са предназначени за бой, а за защита в случай на крайна нужда. Иначе френските жени се грижат за съпрузите и за децата си. Те играят същата роля, каквато биха имали във Франция. Или както казват самите джихадисти: "Те отглеждат бъдещите лъвове на исляма в любовта на джихада".

Твърденията, че тези жени отиват в Сирия на сексджихад, тоест да бъдат проститутки на джихадистите, са напълно погрешни. Това е мит, който се появи първо в тунизийската преса и беше подет от пропагандните средства на привържениците на Башар Асад. Според тези слухове жените отиват в Сирия, за да бъдат сексуални робини на джихадистите. Но това е несъвместимо с идеологията на джихада. Бойците са много стриктни, що се касае до прилагането на законите на шериата. Разбира се, има полигамни брачни съюзи, но мъжете могат да имат до четири жени, които задължително трябва да са им верни. Немислимо е някоя жена да практикува сексджихад.

Източник: БТА