Мисия “Аспарухово”: Доброволци в действие
Мисия “Аспарухово”: Доброволци в действие / снимки: Дарик Варна

Пълният с паркирани автомобили коли булевард „Народни будители". Това е първото, което всеки днес вижда на влизане в „Аспарухово". Крачещи по пътя (по доста от тротоарите все още не може да се минава от кал) мъже и жени с лопати и ботуши е другото, което прави впечатление.

В южния варненски квартал трети ден продължава почистването на щетите от опустошителното наводнение. Десетки багери и стотици доброволци ринат калта,събират довлачените от стихията дървета и камъни и ги товарят на камиони.

Най-много хора с лопати има на трите най-критичните места в „Аспарухово" - на улиците „Белгород","Горна студена" и „Моряшка".

„Невероятно е усещането да си тук. Всички са много сплотени", споделя варненка, дошла със съпруга си, за да се включи в разчистването. Днес е трябвало да тръгне на ваканция в Гърция, но виждайки какво се случва, решава да отложи заминаването и да дойде да помогне. „Няма принцеси", казва русокосата доброволка с кофа кал в ръка.

„За първи път виждам българите да си помагат. Не съм виждала такова чудо", казва софиянка и посочва разплаканите собственици на прогизналите и потънали в кал къщи. Доброволката от столицата е тук с приятеля си от Пловдив. Смятат да останат в „Аспарухово" поне 5 дни. Ще спят в колата.

Мисия Аспарухово Доброволци в действие
netinfo

„За първи път днес идвам да помогна. Няма как, трябва", споделя жител на „Аспарухово". Къшата му се намира в местността „Джанавара" и като по чудо се е разминала без сериозни щети. Слязал е да помогне и изрине тинята от къщата на приятеля си, защото на ул."Белгород" кал има до коленете.

Най-голямо е струпването пред координационен пункт на БЧК пред районната администрация на „Аспарухово". През няколко минути пристига камион или микробус с помощи. Живи вериги от хора разтоварват минерална вода, храна, кашони с помощи, лопати, метли и препарати.

Около 1000 са доброволците, които се включиха в почистването на „Аспарухово" днес, съобщи пред Дарик Юлиян Страшимиров - зам.-председател на БЧК-Варна. За разлика от вчера, доброволческите групи не се насочват към улици, които са засегнати, а към конкретни сгради с тежки щети след потопа. А такива в „Аспарухово" има много.