Казанлъшки  цигулар с амбиция за рекорд за Гинес
Казанлъшки цигулар с амбиция за рекорд за Гинес / Фокус

Той се казва Даниел Трингов и е от Казанлък. Цигулар - виртуоз. Артфотограф, мастеринг-инженер, графичен дизайнер. Макар през последните почти 20 години да се губи по големия свят, в крайна сметка корените са тези, които го връщат тази зима в Казанлък. При това, не с какво да е, а с Камерния ансамбъл на „Софийски солисти". Голямата му амбиция е да направи концерт с оригинални транскрипции за виолончело и камерен оркестър на „Годишните времена" на Вивалди. В родния си град се връща и обира овациите в компанията на чаровната китайка Сифей Уен, многообещаващ талант във виолончелото и негова годеница.


Независимо от аплаузите, които обират той и оркестрантите му, за повечето присъстващи, жадни за стойностна музика, името на Даниел Трингов остава някак непознато. Затова и буди достатъчно любопитство. Още повече, че той и партньорката му Сифей Уен, чието име в превод означава „копнеж по летеж", имат сериозни планове да се установят в България, като превърнат Европа в своя сцена. За целта инвестират всичките си спестявания, които успяват да съберат в Америка, и превръщат дома си в полите на София в най-модерното звукозаписно студио у нас. На път са да основат и специална фондация „Глобъл арт Ентъртймънт", като името на студиото, което имат, с голямата амбиция тя да се превърне в трамплин за многообещаващите таланти не само в сферата на музиката, а и във всички видове други изкуства. Разчитат на стойностните хора, останали в страната, които биха подкрепили начинанието им в името на съхранението на българските таланти и техния път към големите сцени.
Даниел има интересна история. Дете на арсеналци е   и възпитаник на арсеналски музикален педагог. Прощъпулникът му в музиката, споделен с любовта към цигулката, е от 6-годишната му възраст, в музикалната школа към „Арсенал". Първият му музикален педагог е Димитър Кавлаков. Първият си златен медал с цигулката печели на 9-годишна възраст, когато става златен медалист на 6-ия Републикански фестивал. Младият цигулар е най-малкият състезател в своята група. Заради постиженията си в училище и оригиналния си талант, той е поканен да продължи обучението си в музикалното училище в София, при професор Петър Христосков, а по-късно става и студент в Музикалната академия. Учи цигулка при професор Елисавета Казакова.
Следват поредица от престижни и авторитетни награди, с които младият цигулар се утвърждава на музикалната сцена, както у нас, така и в Европа. Това, обаче, не е достатъчно за казанлъшкия цигулар и той решава да обогати музикалните си и творчески хоризонти като продължава изпълнителската си кариера в САЩ. Учи цигулка при световни светила в музиката като проф. Александър Брусиловски. По-късно е поканен и като джаз-цигулар за солист на Симфоничния оркестър на Хатесбърг, Мисисипи. С пълна стипендия учи в Южнокалифорнийския университет под ръководството на престижната цигуларка проф. Алис Шенфелд.

В Америка момчето от Казанлък се сдобива с втора магистърска музикална степен с отличие и става носител на Сертификат за изключителни академични постижения. Докато е в Америка, Даниел композира, аранжира и записва в студио различни по жанр музикални произведения, създава свое музикално студио в Бетъни, Кънектикът, САЩ. Голямата мечта на момчето от Казанлък. Остава верен на своя виртуозен музикален стил, със запазена марка за импровизацията. Признава, че Америка, освен много опит и работа, го дарява и с невероятно щастие: именно в музикалния свят на голямата страна се пресичат пътищата му с фината китайка от Шанхай -27-годишната виолончелистка и фотомодел Сифей Уен.
За живота си Даниел казва, че е музика. Гордее се с корените си и с интересните си родства - с Чудомировия род и с рода по бащина линия с архимандрит Василий, останал в местната история като един от най- големите дарители на библиотека „Искра" назад във времето.
Амбициран е да сбъдне мечтата си, която по думите му, не е непостижима: Казанлък да има модерна и голяма концертна зала със съпътстващи функции, в които да се чувстват в свои води музиканти от различни жанрове и поколения. Има визия и за общ музикален проект с хоровата диригентка Ваня Монева, позната на казанлъшката музикална общественост.
Тази вечер,  на финала на тазгодишните Празници на розата, Даниел и талантливата Сифей Уен ще гостуват отново на казанлъшка сцена: този път с голям концерт, подарък от Община Казанлък за всички жители и гости на града. Заедно с тях ще са и музикантите от камерния оркестър „Софийски солисти".

Идеята на Даниел Трингов и любимата му е с този концерт двамата да участват за рекорд в Книгата за рекорди „Гинес" за оригинално и чисто изпълнение на виолончело и камерен оркестър на „Годишните времена" на Вивалди. В концерта, който започва в ДК „Арсенал" от 19 часа днес , ще участва и самият Даниел Трингов, който е с амбицията да постави и рекорд за бързина по време на едно от изпълненията в концерта.
Цигуларят и партньорката му са подготвили специална изненада - подарък за казанлъчани: специален негов аранжимент, неизпълняван досега на финала на сюитата на Петко Стайнов „Тракийски танци".

Входът за концерта днес е безплатен, подарък от Община Казанлък за жителите и гостите на града.