Проливен дъжд затвори Прохода на Републиката
Проливен дъжд затвори Прохода на Републиката / снимка: БГНЕС

Около 30 къщи са пострадали от приливна вълна по поречието на река Белица, ударила Килифарево в 18.00 ч., съобщи кметът на града Димитър Събев. Щети са нанесени и на блоковете край реката, чийто мазета и приземни етажи са наводнени.

В района електрозахранването е прекъснато. Няма пострадали хора, от опасната част на града остава да бъде изведено само едно семейство, което живее до стадиона.

Сложна е ситуацията и в Дебелец, където Белица също е наводнила дворове и къщи, както и обекти в Промишлената зона, преди да се влее в Янтра.

По информация на Дарик нивото на река Янтра край Велико Търново е около 5,5 м, при критични 8 м. В опасните зона са разположени постове, които ще следят през нощта пълноводните балкански притоци на реката да не покачат рязко нивото й.

Проливен дъжд затвори Прохода на Републиката за всички превозни средства, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Велико Търново.

В района са изпратени екипи на полицията, управлението за пожарна безопасност и защита на населението и техника, които помагат за почистването му. Няма данни за пострадали хора.

Реката, която минава през Дряново, е излязла от коритото си. Наводнена е централната част на града. Няма застрашени хора.

От Областната дирекция на МВР апелират към гражданите да не предприемат пътуване в това направление, ако не е наложително. На всички места, където има създадени усложнения от обилните валежи, е създадена необходимата организация. Служителите на МВР работят в съответствие с плановете за действие при подобни ситуации. Централен щаб в ГДПБЗН работи за координиране на действията за овладяване на ситуацията.

Жълт код е обявен за 20 юни в три области на Източна България заради бурен вятър, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Добрич, Варна и Бургас, в чиито крайбрежни райони временно ще духа силен северен вятър с пулсации до 15-20 м/сек. За останалата част от страната обявеният код е зелен.