Русенският карнавал ще е на 22 юни
Русенският карнавал ще е на 22 юни / Дарик радио - Русе, архив

Кралят и кралицата на русенския карнавал тази година ще акостират на брега на река Дунав с корабче. Те ще бъдат посрещнати от група карнавалиери, които ще ги отведат до центъра на града, където кметът Пламен Стоилов ще предаде ключа на Русе. От Общината съобщават, че този символичен акт ще даде и официалния старт на традиционния карнавал по Еньовден – „Русе – град на свободния дух 2014“.

„Концепцията за по-различната организация на карнавала произхожда от идеята, че Общината като институция има по-голям достъп и близост до повече структури, което ще ни позволи да стигнем до по-широк кръг от хора и организации и по този начин да постигнем по-голяма масовост“, коментира директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова.  Тази година одновен организатор на събитието е Община Русе.

В недделя  три групи карнавалиери ще тръгнат към централния площад на Русе от три сборни пункта – от ул. „Александровска“, от Вазата в Парка на младежта и от кея. Последната група ще придружава кралят и кралицата на карнавала и ще бъде предвождан от Общинския духов оркестър. Трите лъча от маскирани хора ще си дадат сборен пункт пред основната сцена, изградена пред сградата на Съдебна палата. Там ще ги посрещне церемониал майстор, а кметът Пламен Стоилов ще връчи ключа на Русе на краля, за да отключи карнавалния дух на града.

Три ще са сцените, на които ще се забавляват малки и големи – пред сградата на Община Русе, пред сградата на Съдебна палата и пред Доходно здание. Водещи на различните сцена ще са съответно Димитър Туджаров – Шкумбата, актьорът Любомир Фърков и Бате Енчо, който ще очаква децата на Детската сцена пред Доходно здание от 17 часа.

Ще има конкурси за най-красива маска, за най-красив карнавален костюм и за най-добре маскирано семейство.

Предвидено е и зумба парти на открито, а от 21.30 часа ще започве огненото шоу, след което стартира и концерт на Ангел и Моисей и дискотека на открито за хора. Час преди полунощ ще започне тържествена заря.