Българите няма да платят и лев за Южен поток, твърди енергийният министър
Българите няма да платят и лев за Южен поток, твърди енергийният министър / снимка: БГНЕС

Проектът "Южен поток" е необратим, защото е стратегически за България и геостратегически за региона, обясни икономическият министър Драгомир Стойнев пред депутатите в парламента. "Той е важен и за други страни от ЕС, през които ще премине и на това се основава моето мнение, че "Южен поток е необратим", каза още Стойнев, цитиран от БГНЕС.

"Искам всички да ме чуят внимателно! В момента съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение, подписано през 2008 г. и към начина, по който е създадена през 2011 г. проектната компания", продължи Стойнев.

Той обясни, че има писмо от Изпълнителната агенция за обществените поръчки, в което се казва, че компанията не е заявител по Закона за обществените поръчки.

"Този търг е направен по начина, по който вие сте избрали и проектант. Ако вие сте сбъркали, сбъркали сме и ние", категоричен бе Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката повтори, че проектната компания е създадена по времето на ГЕРБ. "Не е създадена с търг или конкурс и точно затова пита ЕК", поясни Стойнев. Той подчерта, че срокът за отговор на ЕК е по съкратената процедура и страната разполага с месец, за да отговори. "Част от отговорите вече са изпратени, а до 29 юни Съветът по европейските въпроси трябва да приеме всички отговори и да бъдат изпратени до Брюксел", каза още Стойнев.

Според него сегашните управляващи защитават стари правителства. "Тук включваме и Тройната коалиция, и правителството на ГЕРБ. Документите, които съм изискал от проектната компания, показват, че може би ние вървим по правилния път", подчерта енергийният министър.

Стойнев заяви, че от създаването на проектната компания са похарчени общо 23 млн. лв. "Българският данъкоплатец няма да плати нито лев за изграждането на "Южен поток", увери министърът на икономиката и енергетиката.